OSUDA DODJELE

Dodjelu Nobelove nagrade iranskoj aktivistici Teheran nazvao politiziranjem: ‘To je protuiranska politika...‘

Mohammadi trenutno služi višestruke kazne u teheranskom zatvoru Evin od ukupno oko 12 godina zatvora

Narges Mohammadi

 

 Behrouz Mehri/Afp

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je u petak odluku Nobelova odbora da ovogodišnju nagradu za mir dodijeli iranskoj borkinji za ljudska prava Narges Mohammadi politiziranjem.

"Akcija Nobelova odbora je politički potez u skladu s intervencionističkom i protuiranskom politikom koju provode neke europske vlade", rekao je glasnogovornik ministarstva Naser Kanaan.

"Odbor je Nobelovu nagradu za mir dodijelio osobi osuđenoj jer je opetovano kršila pravo i počinila kaznena djela i mi to osuđujemo kao pristranu i politički motiviranu" odluku, navodi se u izjavi koju su prenijeli iranski mediji.

Čelnica norveškog Nobelovog odbora Berit Reiss-Andersen rekla je da nagrada za mir 2023. pripala Narges Mohammadi za njezinu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promicanje ljudskih prava i slobode za sve.

Mohammadi trenutno služi višestruke kazne u teheranskom zatvoru Evin od ukupno oko 12 godina zatvora, prema organizaciji za ljudska prava Front Line Defenders.

Optužbe protiv Mohammadi uključuju širenje propagande protiv države.

Mohammadi je zamjenica čelnice nevladine organizacije Defenders of Human Rights Center koju je osnovala Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine.

Nobelov odbor pozvao je iranske vlasti da donesu pravu odluku i oslobode dobitnicu kako bi mogla početkom prosinca na svečanosti u Oslu osobno primiti nagradu.

Nagrada je također priznanje stotinama tisuća ljudi koji su prosvjedovali protiv diskriminacije i ugnjetavanja žena u Iranu, rekla je Reiss-Andersen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:45