'FASCISM: A WARNING'

'DOGAĐAJU SE STVARI VEĆ VIĐENE U PROŠLOSTI' Bivša američka tajnica Madeleine Albright u novoj knjizi upozorava na povratak fašizma

Madeleine Albrigh
 REUTERS

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright upozorava na ozbiljnu prijetnju koja se nadvila nad svijetom. U svojoj novoj knjizi 'Fašizam: Upozorenje' navodi da se brojni svjetski lideri služe taktikama koje su koristili fašistički vođe Adolf Hitler i Benito Mussolini prije skoro stotinu godina.

- Moramo biti na oprezu zbog prijetnji demokraciji koje su ojačale u mnogim zemljama diljem svijeta i koje razdiru Ameriku iznutra, napisala je.

Albright je posebno ukazala na zemlje poput Mađarske, Turske, Filipina, Poljske i Venezuele.

- Mislim da si svi na neki način normaliziramo to što se dešava i mislimo da je to samo faza, no ono što je stvarno posrijedi je da vođe samo reagiraju na nešto što se događa unutar samog društva. Ljudi nisu zadovoljni. To je sigurno, rekla je gostujući u utorak u programu CBS-a.

- Neki su zbog razvoja tehnologije izgubili posao, neki su nezadovoljni zbog dolaska migranata u njihove zemlje. A ti vođe grabe moć identificirajući se s jednom grupom i koristeći njihov strah. Nakon toga slijedi odricanje prava nekim skupinama ljudi, pa postavljanje iznad zakona i na kraju potkopavanje demokratskih institucija.

Također, u svojoj se knjizi obraća predsjedniku Donaldu Trumpu.

- Ako na fašizam gledamo kao na ranu iz prošlosti koja je skoro zacijeljela, onda je postavljanje Trumpa u Bijelu kuću kao trganje zavoja i čeprkanje po toj rani. Mislim da je Trump najnedemokratskiji predsjednik u čitavoj američkoj povijesti. I to je nešto što me jako brine. Mislim da svi trebamo obratiti pažnju, što i ja činim. Ovo je upozorenje. O ovome je riječ u mojoj knjizi.

No, unatoč teškim riječima, naglasila je da nije Trumpa nazvala fašistom.

- Ono što želim reći je da postoje određeni elementi u njegovom ponašanju koji me podsjećaju na razne stvari koje su se događale u prošlosti. Među njima je i napad na novinare čiji rad je ključan za održavanje demokracije, zatim ponašanje kao da si iznad zakona, nepoštivanje prava drugih i pružanje pojednostavljenih odgovora na brojna pitanja.'

Što se tiče Trumpove reakcije na policijski pretres ureda njegovog osobnog odvjetnika, Michaela Cohena, kad je taj događaj nazvao 'napadom na našu zemlju', Albright je kazala da je to suludo.

- Ne možemo imati vođu koji misli da je iznad zakona. Zakon i vladavina prava su ključni dijelovi demokratskog sistema.

Tijekom svoje političke karijere, Albright je susrela mnoge kontroverzne političke figure, uključujući i bivšeg sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-ila, oca sadašnjeg vladara Kim Jong-una. Rekla je i da su ulozi u mogućim pregovorima Trumpove administracije i Sjeverne Koreje o denuklearizaciji vrlo visoki

- Zapravo mi je jako drago da postoji želja za diplomatskim razgovorima. I ja sam otišla onamo, no prije toga smo imali vrlo zahtjevne pripreme. Ne možeš se samo pojaviti ondje. Razmatrali smo što se sve može učiniti kad je Sjeverna Koreja u pitanju. Bivši ministar obrane William Perry napravio je kompletnu analizu. Ono što me sada brine je nedostatak takve pripreme i nerazumijevanje uvjeta, rekla je Albright.

Što se tiče navodnih napada sirijske vlade na vlastiti narod, Albright je kratko rekla: - To je ratni zločin! Ono što trebamo je strategija. Ne možeš samo početi bacati bombe. No, mislim da trebamo na neki način vojno odgovoriti na ovo što se dogodilo. No, prije toga je potrebno osmisliti cijelu strategiju. Asad ubija svoje ljude, u to nema sumnje, a Rusija je suučesnik, kaže Albright.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:03