ITALIJA

Dogovor Draghija i Contea: Vlada ostaje na okupu, ali pitanje je dokad

Conte je nakon sastanka s Draghijem rekao da Zvjezdice ostaju u vladi, ali da zahtijevaju diskontinuitet. Dakle, drukčiju politiku

Mario Draghi

 Pierre TEYSSOT/Teyssot/AFP

Talijanska vlada još nije pala, a kad će, ne zna se. To je najkraći i najsadržajniji rezime sastanka premijera Marija Draghija i njegova prethodnika Giuseppea Contea, sada političkog vođe PoKreta 5 zvjezdica. Dogovoren za ponedjeljak, odgođen za srijedu u 16.30, anticipiran u 12.30, jer je Zastupnički dom odbio odlučivati dok ne zna na čemu je. U 13.25 je Conte izišao iz premijerske Palače Chigi rekavši da Zvjezdice ostaju u vladi, ali zahtijevaju diskontinuitet. Dakle, drukčiju politiku.

Žestoke razlike među vladinim strankama, najžešće između Lige zdesna i Zvjezdica koje pokušavaju slijeva preteći Demokratsku stranku, blokirale su Dekret o pomoći, 15 milijardi eura za žrtve triju kriza (covid-19, sankcije, inflacija). Dekret mora biti pretočen u zakon najkasnije do 16 srpnja, i u Senatu, inače prestaje vrijediti. Stranke natežu konop u ime, a zapravo na štetu najpogođenijih. Pa je Draghi, uz dlaku svim strankama, vezao glasanje o Dekretu uz zahtjev za povjerenje, izračunavši da ga ipak neće rušiti njegovi nezadovoljnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:40