MARATONSKI PREGOVORI

DOGOVOR SVIH DOGOVORA Je li sagi o iranskom nuklearnom programu napokon došao kraj?

 AFP

Na maratonskim pregovorima između Irana i Zapada o iranskom nuklearnom programu, u švicarskoj Lausannei je postignut okvir koji će omogućiti daljnje pregovore u cilju postizanja konačnog sporazuma do 30. lipnja kao krajnjeg roka, potvrdili su predstavnici Njemačke i Irana.

Za sada nije jasno koliko će se od ovih maratonskih pregovora dati na uvid javnosti.

Iranski i zapadni dužnosnici su kazali da će objaviti zajedničku izjavu u kojoj će stajati da je postignut napredak koji omogućuje da se pregovori nastave sve do konačnog roka 30. lipnja.

"Postignut sporazum o okviru za konačni sporazum. Slijedi konferencija za novinare", objavilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif 'tvitao' je: "Pronašli rješenja, spremni odmah početi s nacrtom sporazuma".

Zapadni dužnosnik koji je želio ostati neimenovan je kazao da za sada nije jasno koliko će se detalja objaviti o stupnju političkog razumijevanja između Irana i zemalja skupine 5+1, stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a SAD-a, Kine, Rusije, Francuske i Velike Britanije te Njemačke.

Izjavu će objaviti iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif i europska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini koja u pregovorima ima ulogu koordinatora za skupinu 5+1.

Šest svjetskih sila s Teheranom pregovaraju o spornom nuklearnom programu kako bi spriječili da Islamska Republika dođe u posjet tehnologije za razvoj atomske bombe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:43