RIJEŠILI LOGISTIKU

Dogovoren Dan-D za moguću intervenciju u Nigeru: ‘Spremni smo ući u zemlju čim dođe naredba‘

Dogovor je postignut na dvodnevnom sastanku vojnih čelnika zapadnoafričkih zemalja u glavnom gradu Gane

Pripadnici vojske Nigera

 Afp

Najvažniji blok zemalja Zapadne Afrike, ECOWAS, dogovorilo je "Dan-D" za moguću vojnu intervenciju kojim bi se obnovila demokracija u Nigeru ako propadnu diplomatski pokušaji, rekao je u petak viši dužnosnik, ne otkrivši o kojem se danu točno radi.

Dogovor je postignut na dvodnevnom sastanku vojnih čelnika zapadnoafričkih zemalja u glavnom gradu Gane, Accri, gdje su dogovarali logistiku i strategiju moguće uporabe sile u Nigeru koja bi ECOWAS-u bila posljednje pribježište.

"Spremni smo ući u trenutku kad dobijemo naredbu", rekao je povjerenik ECOWAS-a za politička pitanja, mir i sigurnost, Abdel-Fatau Musah, tijekom svečanosti zatvorenog tipa. "Dan-D je također odlučen".

"Već smo dogovorili i ‘uštimali‘ što nam je sve potrebno za intervenciju", rekao je naglasivši da i dalje nastoje mirno pregovarati s huntom. "Kako govorimo, i dalje pripremamo posredničku misiju u zemlji, tako da ne zatvaramo nijedna vrata."

Vojska je svrgnula predsjednika Nigera, Mohameda Bazouma, 26. srpnja te se oglušila opozive Ujedinjenih naroda, ECOWAS-a i drugih da ga vrati na vlast, potaknuvši blok da svoje snage stavi u stanje pripravnosti.

Destabilizacija Sahela

Veći dio od ukupno 15 članica ECOWAS-a spreman je doprinijeti zajedničkoj sili osim onih koje su također pod vojnom vladavinom - Mali, Burkina Faso i Gvineja - i sićušne Zelenoortske Republike, rekao je dužnosnik ECOWAS-a u četvrtak.

Obrambeni dužnosnici odbili su reći koliko bi vojnika bilo raspoređeno ili bilo kakve druge strateške pojedinosti i detalje.

Eskalacija u Nigeru destabilizira Sahel, jednu od najsiromašnijih regija u svijetu, gdje je dugogodišnja islamistička pobuna koja se proširila iz Malija, nagnala milijune ljudi u bijeg u zadnjih deset godina i izazvala glad.

Do državnog udara, Niger je bolje od Malija i Burkine Faso obuzdavao nasilje.

Postao je važan zapadni saveznik u borbi protiv pobunjenika nakon što su vojne hunte preuzele vlast u te dvije zemlje od 2020. do 2022. i prekinule veze s tradicionalnim partnerima.

ECOWAS, Ujedinjeni narodi i zapadne zemlje pritišću huntu da odstupi, a vojne vlade u susjednom Maliju i u Burkini Fasu tvrde da će je braniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2024 06:00