ODBILI IZJAVU

'DOISTA POŠTUJEM PUTINA, ALI ON SANJA O PROPASTI EUROPSKE UNIJE' Kremlj oštro odbacio Macronove optužbe: I mi osjećamo poštovanje, ali veze su zamrle

 
 Alexander Zemlianichenko / REUTERS

Kremlj je u ponedjeljak odbio izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u kojoj on optužuje ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi "propast" Europske unije.

Macron je u razgovoru za javnu švedsku televiziju SVT rekao: "Doista poštujem Vladimira Putina (...), ali on sanja o propasti Europske unije".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedjeljak novinarima da ruski predsjednik naprotiv želi "učvrstiti veze" sa zemljama članicama EU-a te "napredak" i "stabilnost" europskog prostora.

"Što se tiče poštovanja, predsjednik isto osjeća" prema Emmanuelu Macronu, rekao je Peskov. "Uspostavio je konstruktivnu suradnju i dobre osobne veze" s Macronom, istaknuo je.

"Što se tiče stajališta prema EU-u, moramo nažalost reći da su te veze poprilično zamrle, što nije ruska inicijativa", rekao je Peskov.

"U našem je interesu da EU bude napredan, predvidljiv i stabilan. Predsjednik Putin je taj pristup izložio u nekim prigodama i ništa se nije promijenilo", rekao je.

Rusija je od 2014. na udaru oštrih europskih i američkih sankcija zbog navodne uloge u ukrajinskom sukobu. Moskva je na te sankcije uzvratila uvođenjem prehrambenog embarga iste godine, koji je još na snazi a obuhvaća proizvode iz zemalja koje sudjeluju u sankcijama.

Macron i Putin su se zadnji put sastali u srpnju u prigodi posjeta francuskog predsjednika Moskvi, na završnici Svjetskog nogometnog prvenstva na kojemu je Francuska osvojila prvo mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:28