AMERIČKI IZBORI

Dok 70% birača tvrdi da SAD skreće s puta, Biden vodi u anketama pred Trumpom za 8%

80% birača zabrinuto je zbog koronavirusa i želi predsjednika koji će imati dobar plan za ekonomski oporavak zemlje
Joe Biden
 Drew Angerer/AFP

Demokratski kandidat Joe Biden vodi ispred predsjednika Donalda Trumpa za osam postotnih bodova među registriranim biračima, a bivši američki potpredsjednik ima, kako se čini, i značajnu prednost među neodlučnim glasačima, pokazuje u srijedu anketa koju je proveo Ipsos.

Prema anketi provedenoj od 15. do 21. srpnja, 45 posto birača je reklo da će glasati za Bidena na izborima 3. studenoga, dok 38 posto podržava Trumpa. Ostalih 16 posto su ili neodlučni birači ili namjeravaju podržati nekog trećeg ili možda uopće neće glasati.

Anketa također pokazuje da bi 61 posto neodlučnih birača ili onih koji zagovaraju nekog trećeg, da moraju odabrati između dvojice kandidata dalo glas Bidenu, dok bi se za Trumpa u tom slučaju odlučilo 39 posto registriranih birača.

Među neodlučnim biračima, njih 70 posto smatra da je zemlja na krivom putu, a 62 posto da i ekonomija ide u krivom smjeru.

Ta je skupina birača također duboko uznemirena razvojem situacije s novim koronavirusom koji je ubio više od 141.000 Amerikanaca.

Osamdeset posto birača je kazalo da su zabrinuti zbog širenja virusa te je 34 posto reklo da će glasati za kandidata koji će ponuditi "robustan plan oporavka zemlje".

Ostalih 24 posto će glasati za kandidata koji može "obnoviti povjerenje u američku vladu", a 12 posto želi kandidata koji će staviti naglasak na zdravstvenu skrb.

Tek 38 posto glasača smatra da se predsjednik Trump dobro nosi s krizom koronavirusa.

Anketa je provedena na 4430 odraslih Amerikanaca, uključujući 3744 registriranih birača i 595 registriranih birača koji ne podržavaju niti jednog od dvoje vodećeg kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:49