GADAFI JE BEZBRIŽAN

Dok borbe bjesne, pukovnik igra šah

Saveznici i pobunjenici diljem zemlje bore se protiv Gadafijevih snaga

TRIPOLI - Dok u cijeloj Libiji traju krvave borbe, iz glavnoga grada je stigla bizarna vijest. U posjet pukovniku Moamaru Gadafiju i Tripoliju u nedjelju je stigao kontroverzni predsjednik Svjetske šahovske federacije Kirsan Iljumžinov te s pukovnikom i njegovim sinom Muhamedom “bacio” partiju šaha.

Malo sam mu pustio

- Ja sam, naravno, pobjeđivao, no naposljetku sam libijskom vođi iz pristojnosti ponudio da se povučem - izjavio je Iljumžinov kojemu nije bilo jasno zašto je medijima njegov posjet Gadafiju neobičan.

Tu sam kao sportaš

- U Libiju sam došao kao sportaš, a ne političar - ustvrdio je kontroverzni bivši predsjednik ruske republike Kalmikije i ispričao kako je pukovnik bio “smiren i normalan”. Svojedobno je taj političar - sportaš - multimilijarder izjavio da su ga nekoliko puta oteli izvanzemaljci, a jednom ga čak povezli svojim svemirskim brodom.

Iljumžinov je nakon posjeta Tripoliju izjavio kako mu je pukovnik rekao da se ne namjerava povući ili napustiti zemlju. Potvrdio je da je čuo eksplozije dok je bio u libijskoj prijestolnici, ali nijedna nije bila “blizu njega”.

Bitke su proteklih dana, uključujući i jučerašnji, bjesnile na područjima oko gradova Brege, Zavije, Misrate, Zintana, Berberskih planina i drugdje. Libijska vlada objavila je da su pobunjenici pokušali proboj u Zaviju, strateški važan grad u blizini Tripolija, no vojska se uspješno obranila. Pobunjenici su pokušali ući i u Bregu, ali to im, prema vlastitim riječima, nije uspjelo.

Borbe oko Misrate

Opkoljeni grad Misrata, koji je pod kontrolom pobunjenika, svjedočio je, pak, novim žestokim borbama u okolici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 15:22