USPON U KINI

Dok cijeli svijet zbog korone grca u recesiji, u zemlji iz koje je virus krenuo ekonomija raste

Pred kraj godine BDP je na godišnjoj razini porastao 6,5 posto, nakon solidnog, 4,9-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna
Third Pingnan Bridge u Kini, dovršen ove godine
 Cao Yiming/Xinhua News/Profimedia

Kinesko gospodarstvo ubrzalo je u četvrtom tromjesečju 2020. i jedino je veliko gospodarstvo koje je pandemijsku godinu zaključilo s rastom aktivnosti zahvaljujući uspješnoj kontroli širenja koronavirusa.

Kineski bruto domaći proizvod porastao je u 2020. godini 2,3 posto, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku, objavljeni u ponedjeljak.

U četvrtom tromjesečju BDP je na godišnjoj razini porastao 6,5 posto, nakon solidnog, 4,9-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna.

Potpomognute strogim protuepidemijskim i mjerama potpore gospodarstvu, aktivnosti su se stabilno oporavljale nakon naglog pada u prva tri mjeseca 2020. godine, za 6,8 posto, kada se virus iz Wuhana proširio po cijeloj zemlji a potom i svijetu.

Na tromjesečnoj razini BDP je u razdoblju od listopada do prosinca porastao 2,6 posto, objavili su iz statističkog ureda, revidiravši ujedno procjenu za treće tromjesečje koja sada pokazuje 3,0-postotni rast aktivnosti.

Gospodarski oporavak predvodio je iznenađujuće otporni izvozni sektor dok je potrošnja bila slabija no što se očekivalo zbog straha od opetovanog razbuktavanja zaraze.

Slabost se očituje u podatku da je promet u maloprodaji prošle godine pao prvi puta od 1968. godine, za 3,9 posto, pokazuju podaci statističkog ureda. U prosincu pad je bio nešto blaži nego u prethodnom mjesecu i iznosio je 4,6 posto, navodi Reuters.

Šef statističkog ureda Ning Jizhe rekao je novinarima da očekuju povoljne uvjete za održavanje gospodarskog oporavka u 2021. godini, ukazujući na veliko tržište i elastične opskrbne lance.

Kina se i dalje sučeljava s mnogim izazovima, poput napetosti u odnosima s Washingtonom i neizvjesnosti koju donosi nova 'postava' u Bijeloj kući koju će predvoditi novoizabrati predsjednik Joe Biden.

Dodatni su problemi za prezaduženo gospodarstvo sve veći troškovi rada, starenje stanovništva i učestali problemi kompanija i građana s urednim podmirivanjem kreditnih obaveza, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:13