DANKE DEUTSCHLAND?

Dok drugi u Ukrajinu šalju teško naoružanje, Scholz se opet izmotava: ‘Evo vam novac pa si kupite sami‘

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu optužuje Zapad da naoružavanjem Ukrajine čini sve što može da produži vojnu operaciju Moskve

Ukrajinsko teško naoružanje

 Sefa Karacan

Sjedinjene Države i Kanada poslat će Ukrajini više topničkog oružja, Belgija i Nizozemska planiraju joj isporučiti još teškog naoružanja, a Velika Britanija traži načine da je opremi protubrodskim projektilima u jeku nove ruske ofenzive na ukrajinskom istoku.

Sjedinjene Države poslat će više topničkog oružja Ukrajini, rekao je američki predsjednik Joe Biden novinarima u utorak, nakon što je održao videopoziv sa saveznicima o ruskoj invaziji, javlja Reuters.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki ranije je rekla novinarima koji su putovali s Bidenom u New Hampshire da će administracija osigurati više streljiva i druge vojne pomoći Kijevu.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da će Kanada poslati Ukrajini teško topništvo i da će uskoro iznijeti više detalja.

Belgija i Nizozemska planiraju isporučiti Ukrajini više teškog naoružanja, u jeku ruske ofenzive u Donbasu, rekli su na zajedničkoj konferenciji za medije nizozemski i belgijski premijer, Mark Rutte i Alexander De Croo.

Dodali su da će Belgija i Nizozemska surađivati ​​s drugim partnerima u tome, iako Rutte nije precizirao koje će zemlje biti uključene, prenosi njemačka agencija dpa.

Oba premijera oklijevala su u pogledu brzog pristupa Ukrajine Europskoj uniji. Rekli su da obnova mora biti na prvom mjestu i da bi EU trebala pružiti sveobuhvatnu pomoć.

image

Ukrajinski tenkovi

Anatolii Stepanov/AFP

Britanija traži načine da opremi Ukrajinu protubrodskim projektilima, uključujući postavljanje projektila "Brimstone" na vozila, izjavio je u utorak premijer Boris Johnson.

"Jedan od sustava koji razmatramo... je da vidimo možemo li postaviti nekoliko Brimstonesa na stražnju stranu tehničke opreme (vozila) da vidimo hoće li se time obaviti posao".

Dodao je da se razmatraju još neke opcije.

"Ovo će postati topnički sukob, potrebna im je podrška s više topničkog oružja, to je ono što ćemo im dati... Uz mnoge druge oblike potpore", rekao je Johnson britanskim zastupnicima.

Projektile Brimstone ranije su koristile britanske snage u Libiji i Siriji, a obično se lansiraju iz brzih mlaznih zrakoplova.

Proizvođač MBDA navodi da se projektili mogu koristiti protiv brzih kopnenih i morskih ciljeva.

Ruske snage počele su invaziju na Ukrajinu 24. veljače i naišle na žilav otpor ukrajinskih snaga koje su ih odvratile od napada na Kijev na sjeveru. Moskva je zatim svoju vojsku premjestila istočno kako bi provela kopnenu ofenzivu u dvije proruske pokrajine, Doneck i Lugansk, poznate pod nazivom Donbas i u ponedjeljak su počele ofenzivu.

Ruske snage "metodički provode" planove "oslobađanja" dvije regije na istoku Ukrajine, rekao je u utorak ruski ministar obrane Sergej Šojgu i optužio Zapad da naoružavanjem Ukrajine čini sve što može da produži vojnu operaciju Moskve.

Njemačka nudi financijsku pomoć, ali ne i oružje: 'Nikad nismo bili ovako izolirani'

Njemačka je u utorak navečer odbila pridružiti se međunarodnoj koaliciji zapadnih zemalja u slanju teškog naoružanja Ukrajini. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da, iako je Njemačka spremna pružiti financijsku pomoć, nije spremna poslati tenkove i oklopne transportere Kijevu. Scholz kaže da Njemačka, kada je u pitanju oružje za Ukrajinu, neće "ići sama" te da će se sve odluke donositi u bliskoj suradnji s "prijateljima i saveznicima", prenosi britanski The Telegraph.

Njemačko odbijanje događa se u trenucima dok se Velika Britanija i SAD spremaju isporučiti oružje u skladu s NATO standardima u Kijev kao odgovor na ukrajinske zahtjeve za većom vatrenom moći kako bi odbili rusku ofenzivu na istočnu ukrajinsku regiju Donbas. Berlin je posljednjih dana blokirao ponudu njemačkog proizvođača oružja, tvrtke Rheinmetall, da Ukrajini isporuči 50 obnovljenih tenkova Leopard 1, koji se smatraju superiornijim od sovjetskih modela.

Oporbeni zastupnici kritizirali su Scholza jer je odbio povećati oružanu potporu Berlina. "Nikad prije Njemačka nije bila tako izolirana i apatična u međunarodnoj krizi", rekao je Hendrik Wust, regionalni izvršni ministar Sjeverne Rajne-Vestfalije. Njemačka, koja već dugo održava bliske gospodarske veze s Rusijom i oslanja se na Moskvu u velikom dijelu svojih energetskih potreba, nije bila spremna podržati pokušaje Zapada, uključujući strože sankcije na uvoz fosilnih goriva, kako bi se pomoglo Ukrajini.

Zapad je u utorak ostavio dojam podijeljenosti oko toga kako odgovoriti na molbe ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Francuski predsjednik Emmanuel Macron šutio je nakon poziva i nije se obvezao na proširenje isporuka protutenkovskih projektila, pušaka ili pancira u Ukrajinu. Talijanski premijer Mario Draghi također se odbio obvezati na proširenje svoje ponude vojne pomoći na teško naoružanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:10