‘SRAMOTNO!‘

Dok je Britanija bila u lockdownu, osoblje premijera je partijalo! Mediji bijesni: ‘Hrpa klaunova!‘

Vođa oporbene Laburističke stranke Keir Starmer rekao je da je video uvreda za one koji su poštivali pravila karantene

britanski premijer Boris Johnson

 Matt Dunham/AFP

Britanski premijer suočio se u srijedu s kritikama nakon pojavljivanja snimke na kojoj se njegovo osoblje dobro zabavlja oko toga kako objasniti da je organizirano okupljanje u Downing Streetu tijekom prošlogodišnjeg božićnog 'lockdowna'.

Boris Johnson i ministri njegove vlade više su puta poricali da su bilo kakva pravila okupljanja bila prekršena u kasnoj 2020., iako su novine Mirror bile objavile da je Johnson rekao kako je njegov tim od 40 do 50 ljudi slavio uz vino.

Ali u videu koji se pojavio na ITV-u, Allegra Stratton, koja je tada bila Johnsonova tiskovna tajnica, prikazana je u Downing Streetu 2020. kako se, pripremajući se za dnevni brifing, smije i šali na račun okupljanja.

Snimka je objavljena u trenutku kada britanska vlada ponovno razmišlja o nametanju novih ograničenja kako bi zaustavila širenje nove varijante koronavirusa omikron.

Ovo se nastavlja na niz skandala koji su naveli oporbene političare da optuže Johnsonovu vladu za ponašanje koje pokazuje da se pravila ne primjenjuju jednako za sve.

U videu, Johnsonov savjetnik je upitao Stratton: "Upravo sam vidio izvješća na Twitteru da je u Downing Streetu bila božićna zabava – prepoznaješ li ta izvješća?"

Stratton, stojeći ispred britanskih zastava smije se i kaže: "Otišla sam kući." Zatim se nastavila smijati. Novine su bile jednako kritične.

"Bolesna šala", napisao je na naslovnici Daily Mail. "Maskirani klaunovi na broju 10", stoji u Metrou, koji se referira na Downing Street 10, sjedište britanske vlade.

Guardian je napisao: "Britanski premijer optužen za laganje nakon što je ekipa s broja 10 snimljena kako se šali na račun zabave".

Zastupnik Konzervativne stranke Roger Gale rekao je da bi bila stvar za ostavku ako je Donji dom namjerno doveden u zabludu oko zabave.

Vođa oporbene Laburističke stranke Keir Starmer rekao je da je video uvreda za one koji su poštivali pravila karantene kada je to značilo da su bili odvojeni od obitelji za Božić.

"Imali su pravo očekivati da vlada čini isto. Lagati i smijati se takvim lažima je sramotno", rekao je Starmer u izjavi. "Premijer se sada mora očitovati o tome i ispričati."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 11:24