POČETAK OPORAVKA

Dok je hrvatsko gospodarstvo i dalje u padu, Srbija objavila da je službeno izašla iz recesije!

U prvom tromjesečju ove godine srpski izvoz je ostvario snažan rast od 22 posto
Zagreb, 270412.Odrzana je sjednica Vlade RH, na dnevnom redu su 34 tocke, a medju njima i Nacrt prijedloga zakona o poticanju zaposljavanja, odlucivalo se i o prijedlozima vezanim za cijenu struje i cijenu plina.Na slici: Slavko Linic.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

Ministarstva financija i privrede Republike Srbije objavilo je na svojoj službenoj internetskoj stranici da Srbija više nije zahvaćena recesijom.

Naime, u prvom tromjesečju ove godine srpski izvoz je ostvario snažan rast od 22 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz istovremeno stagnirao.

Rastu izvoza najviše je doprinjela automobilska industrija, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, kemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, duhanskoj industriji, tekstilnoj industriji i u proizvodnji namještaja.

'U prvom tromjesečju ove godine industrijska proizvodnja se počela oporavljati, zabilježivši rast od 5,2 posto. To je doprinjelo i umjerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 posto. Na ovaj način, srpska ekonomija je i formalno izašla iz recesije u kojoj je bila tokom cijele prošle godine, kada je u sva četiri kvartala zabilježen pad bruto domaćeg proizvoda', navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

U priopćenju piše i kako je srpska vlada svjesna kako je ovo samo početak oporavka industrijske proizvodnje te kako moraju donijeti akcijski plan za poticanje privrede, izvoza i zapošljavanja. Dok se srpska privreda oporavlja, podaci za prvo tromjesečje 2013. za Hrvatsku upućuju na daljnji pad gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:02