NEOBIČAN TAJMING

Dok po Ukrajini padaju projektili, Zaharova u Moskvi šalje novogodišnje želje: ‘Nekoć su bili jedni od najbogatijih...‘

‘Ukrajina je bila nekoć jedna od najbogatijih republika SSSR-a, ali je postala jedna od najsiromašnijih zemalja Europe‘, kazala je

Maria Zaharova

 -/Sputnik/Profimedia/-/Sputnik/Profimedia

Dok više od stotinu projektila pada po cijeloj Ukrajini u najnovijem valu ruskih napada glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova započela je pressicu u Moskvi. Konferenciju za novinare otvorila je novogodišnjom čestitkom, prenosi Guardian.

- Želim svima toplinu, nadu, vjeru, otpornost i svjetlost. Ne znamo što nam nosi nova godina, ali vjerujem da ju možemo ispuniti svjetlošću i dužnošću jednih prema drugima, rekla je na početku.

Nakon toga je održala lekciju o Ukrajini dok je bila dio Sovjetskog saveza. Rekla je da je Ukrajina bila nekoć jedna od najbogatijih republika Sovjetskog Saveza, ali da je postala jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi.

Optužila je SAD da ukrajinski narod tretira kao "potrošnu robu" u američkom sukobu s Rusijom.

Kritizirala je ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog zbog fotografiranja diljem svijeta jer "drži govore u sklopu PR kampanje u Washingtonu".

Rekla je da SAD u zadnje vrijeme pokušava predstaviti Ukrajinu kao borce za demokraciju i mir, a istodobno šalju oružje u Kijev.

- Ne možemo govoriti o ozbiljnoj mirovnoj inicijativi Kijeva i njegovih zapadnih sponzora jer tu nema ništa ozbiljno, rekla je.

Navela je niz slučajeva kršenja ljudskih prava u Ukrajini o kojima je trebao izvijestiti UN-ov Ured Visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR), i rekla da se kršenja "ne bi trebala računati od 24. veljače ove godine kada je Rusija započela zadnju ofenzivu u Ukrajini, ali da treba uzeti u obzir prethodnih osam godina kada je režim u Kijevu zlostavljao proruske elemente na istoku Ukrajine".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:33