TRI DANA POSJETA

Dok Rusija pojačava napade na Ukrajinu, Scholz ide kod najvažnijeg Putinova saveznika

Prvo bi se trebao zaustaviti u Chongqingu, najvećem gradu na svijetu

Olaf Scholz se ukrcava na avion za Kinu

 Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemački kancelar Olaf Scholz otputovao je u subotu u Kinu u trodnevni posjet tijekom kojeg bi se trebao sastati s predsjednikom Xi Jinpingom nakon zaustavljanja u Chongqingu i Šangaju.

Scholz bi trebao doputovati u Peking u utorak na političke razgovore za koje se očekuje da će obuhvatiti ruski rat protiv Ukrajine, napetosti s Tajvanom i trgovinu.

Zapadne zemlje pokušale su izolirati Moskvu u svjetlu sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, ali Peking je najvažniji saveznik Kremlja, iako je službeno ostao neutralan. Kinesko vodstvo nije osudilo ruski rat i umjesto toga za sukob okrivljuje Zapad.

U međuvremenu rastu napetosti u odnosima između Kine i Tajvana jer Peking tu samoupravnu demokraciju smatra dijelom svog teritorija, iako ona ima neovisnu vladu od 1949. godine.

image

Olaf Scholz se ukrcava na avion za Kinu

Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Kina je najvažniji trgovinski partner Njemačke, a Scholzu će se na sastanku pridružiti desetak menadžera vodećih njemačkih tvrtki. U njemačkom izaslanstvu su i ministar poljoprivrede Cem Özdemir, ministar prometa Volker Wissing i ministrica okoliša Steffi Lemke.

Scholzu je ovo drugo putovanje u Kinu otkako je preuzeo dužnost krajem 2021. godine, ali je tamo proveo samo jedan dan u studenome 2022. zbog pandemije. Ovo trodnevno putovanje najdulje je otkako je na dužnosti kancelara Njemačke.

Prvo bi se trebao zaustaviti u Chongqingu, najvećem gradu na svijetu, u kojem živi oko 32 milijuna ljudi, a nalazi se na rijeci Yangtze. Tamo, a zatim i u Šangaju, Scholz će posjetiti njemačke tvrtke i obratiti se studentima.

image

German Chancellor Olaf Scholz and Georgia‘s Prime Minister (not in picture) give a joint press conference on April 12, 2024 at the Chancellery in Berlin. (Photo by Tobias SCHWARZ/AFP)

Tobias Schwarz/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:45