NEMA PREDAHA

Dok sa sigurne pozicije promatra rat u Ukrajini, Bidena brine druga kriza: Kina je zbog svega bijesna

Nema predaha na Pacifiku gdje ne pucaju novi savezi kako bi Peking htio

Joe Biden i Xi Jingping 

 Frederic J. Brown/Afp/Profimedia

Europa je pažljiva, izbjegava nazvati Putina zločincem, zazire od bilo kakve ideje najave promjene režima, a ni genocid se ne čini kao pojam iza kojeg bi zasad stali. Sve je to proteklih dana američki predsjednik Joe Biden mirno izrekao. Gotovo svaki tjedan osiguravajući nove stotine milijuna dolara za pomoć Ukrajini u oružju. Moskva bjesni, ali ne može ništa. Washingtonu ne može prijetiti energentima, upravo obrnuto, Biden je pod embargo stavio kupnju ruske nafte. "Rusija će smatrati američka i NATO vozila koja prevoze oružje na ukrajinskom teritoriju legitimnim vojnim metama", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov novinskoj agenciji TASS u srijedu. Kao da će na vozilima stajati američka ili NATO oznaka. Što sugerira mogući očaj Rusije, koja je svjesna da ne može zaustaviti dopremu oružja Ukrajini, a da ne izazove sukob sa Sjevernoatlantskim Savezom. Koji svakako nastoje izbjeći nakon što se pokazalo da njihova vojska nema ozbiljne operativne sposobnosti.

SAD-u takav raspored izuzetno odgovara, to je doktrina započeta za rata na prostoru bivše Jugoslavije, koju je kasnije Barack Obama uobličio: naše oružje, podatci, obuka, vaši vojnici na terenu. Model primijenjen u Siriji.

Zašto je to važno?

SAD rat u Ukrajini promatra sa sigurne pozicije zadovoljan izravnim uvidom u (ne)sposobnosti ruske vojske. Istodobno pomno prateći utjecaj krize na prostoru Indo-Pacifika. Gdje, kad bi, ne daj Bože, izbio rat, SAD ne bi mogao izbjeći slanje vojnika na bojište. Zato ondje sustavno gradi mrežu koja bi trebala obuzdati moguće kineske vojne avanture. Zbog čega bjesni državno i partijsko vodstvo u Pekingu pa njihov megafon na engleskom, Global Times, bez prestanka objavljuje tekstove o američkim neuspjesima na tom planu. U jednom od naslova navode kako opiranje Indije da prihvati američke politike vezane za Ukrajinu slabi Quad (kvadrilateralni sigurnosti dijalog u kojem su SAD, Indija, Australija i Japan).

Što je šira slika?

SAD se angažirao oko Ukrajine, ali usredotočen je i dalje na Indo-Pacifik. Administracija predsjednika Joea Bidena odbacila je binarni pristup i međunarodnim odnosima pristupa modelom multidimenzionalnosti: Indija će braniti vlastiti interes da kupi što više ruske nafte po što manjoj cijeni, ali to neće biti ugroza daljnjem razvoju sigurnosne suradnje sa SAD-om, koja se temelji na uzajamnom nepovjerenju prema NR Kini. Washington je odbacio medijske napise da je srušio pakistanskog premijera Imrana Khana koji je dan poslije početka invazije na Ukrajinu posjetio Putina. Novi premijer Šarif je skloniji dobrim odnosima s Indijom. Australija je pokrenula mehanizme da zaustavi kinesko usidravanje na Solomonskim otocima: na njima se nalazi Guadalcanal, strateški važan položaj. Nema predaha na Pacifiku gdje ne pucaju novi savezi kako bi Peking htio.

BEOGRAD

Kako je Srbija osigurala da ne ostane bez nafte koja stiže preko JANAF-a?

Dijakronijski uvid uvijek otvara vrata koja vlasti pokušavaju zatvoriti. "Jadranski naftovod (Janaf) u utorak (29. ožujka) je izvijestio da je sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvaćen ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS te se, ako ne dođe do promjena, taj ugovor neće moći dalje realizirati od sredine svibnja ove godine pa sve dok sankcije budu na snazi", objavila je hrvatska kompanija, a prenijela Hina. NIS je u većinskom vlasništvu ruskoga Gazprom Nefta koji drži 56,15 posto dionica, Republika Srbija ima 29,87 posto dionica, a mali dioničari 13,98 posto.

Zašto je to važno?

Vijest je izazvala pravu buru u Srbiji jer rafinerija Pančevo bez Janafa može prekinuti rad - dakle, Srbija ostaje bez derivata, što rezultira zaustavljanjem još jedne važne tvrtke, Petrohemije. Beogradska Politika isti dan objavljuje "da obustavu isporuke nafte može spriječiti završetak sukoba u Ukrajini ili da država Srbija zajedno s malim dioničarima otkupi kontrolni paket dionica Gazprom Nefta i tako nastavi nesmetano prerađivati naftu". U četvrtak 31. ožujka, tri dana prije izbora, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavljuje da će problem isporuke nafte rješavati s Hrvatskom i EU. Politika, bliska vlastima, 9. travnja prenosi izjavu "iskusnog diplomata" Zorana Milivojevića: "Važan je i status Naftne industrije Srbije kod nas. Vjerojatno će se tražiti modaliteti i načini da se otkloni šteta i za jednu i za drugu stranu time što bi se status NIS-a riješio na neki drugi način".

Što je šira slika?

Bilo je jasno da Srbija ne može otkupiti kontrolni paket dionica jer je vremena i novca premalo. "Predsjednik Vučić obavijestio je ruskog predsjednika Vladimira Putina o poteškoćama s kojima se Srbija suočava u vezi uvoza sirove nafte te vjeruje da će Gazprom Neft i partneri iz EU pronaći rješenje za takvu situaciju", objavio je Vučićev ured 6. travnja. To je bio trenutak u kojem je postignut presudan dogovor. Euractiv Srbija 14. travnja prenosi, u engleskom biltenu Capitals, vijest koju je objavio portal Demostat.rs da je azerbajdžanska nacionalna naftna kompanija SOCAR zainteresirana za kupnju NIS-a. Izvor blizak vladi tumači portalu da je tako pronađen idealan model da se sačuva dotok nafte preko Janafa i ne razljuti Moskvu, koja shvaća važnost poteza, a i u dobrim je odnosima s Azerbajdžanom. Kao i SAD, ali i EU koja s Bakuom radi na povećanju isporuka plina. Umješna operacija Beograda, treba priznati.

BERLIN/BRAZILIJA

O psećoj dlaci i njezinom utjecaju na ekosustav te, nepovezano, o Viagri

Drage vlasnice i vlasnici pasa, ni na koji način ne želim dovesti u pitanje vaše pravo da uživate u tim predivnim životinjama (iako me nitko neće uvjeriti da je odgovorno prema fizički velikom psu držati ga u stanu). Ali, molim vas da shvatite da postoje ljudi poput mene koji pate i od kinofobije. Znate, svi mi imamo nekakve fobije, jedna od mojih je strah od pasa. I zato, kad mi vičete "neće ništa, dobar je", to meni ne pomaže. Imajte, molim vas lijepo, razumijevanja za mene i ostale kao ja. Kako bismo mi imali razumijevanja za vas i vaše ljubimce.

Zašto je to važno?

Veterinarka Tina Hölscher, koja radi za njemačku organizaciju za zaštitu životinja, upozorava vlasnice i vlasnike pasa koji jedva čekaju očetkati zimsku, gustu dlaku svog ljubimca, da ona mora završiti u kanti za smeće. Dlaka psa, kada se tretira protiv parazita, može biti opasna za ptice koje se gnijezde. One vole koristiti loptice pseće dlake za gradnju gnijezda. Ostaci sredstava protiv parazita ne predstavljaju opasnost za pse, ali mogu biti problematični za ptičice koje danima sjede u gnijezdu jer apsorbiraju toksine izravno kroz svoju kožu i ugibaju.

Što je šira slika?

Vijest je Hina objavila u četvrtak ujutro i moram je objaviti. Brazilski kongresnik Eliaz Vaz otkrio je da je vojska kupila 35.000 komada Viagre. Zapovjednici su se branili da se narudžba odnosi na sildenafil, aktivni sastojak Viagre te da tablete služe "liječenju pacijenata s plućnom arterijskom hipertenzijom", tipom povišenja krvnog tlaka. Ako je tako, u redu, iako se Brazil beskrajno dobro zabavlja na tu temu. Ali, objavljuje Vaz, što će im 60 silikonskih proteza za penis? Nama su u vojsci stavljali brom u čaj da nam smanje libido, što li je to s brazilskim vojnicima?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:08