BIVŠI PREMIJER

'Dok sam još bio na funkciji u vladi, umalo sam oslijepio. U tajnosti sam otišao na operaciju...'

 AFP

Bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva Gordon Brown u ponedjeljak je i službeno potvrdio kako se povlači s mjesta zastupnika u britanskom parlamentu.

63-godišnji Brown potvrdio je kako se neće kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima u svom izbornom okrugu Kirkcaldy i Cowdenbeath.

Umjesto bavljenja politikom, više pažnje u budućnosti posvećivat će dobrotvornom radu te svojoj ulozi posebnog izaslanika UN-a za globalnu edukaciju.

'Danas ja imam riječ, sutra će mediji reći što imaju, a onda je na povijesti da kaže što ima o meni', izjavio je Brown okupljenim članovima Laburističke stranke.

'Nesumnjivo, ovo je ispravna odluka. Nova osoba s novim idejama, novom vizijom i uvidom, novi čovjek će zastupati laburiste na sljedećim izborima u ovom okrugu.'

'Kako bih otklonio svaku sumnju, neću se vratiti u Westminster, niti u Donji dom engleskog parlamenta, a niti u Dom lordova nakon sljedećih izbora. Vraćam se kući u Fife gdje moja djeca idu u školu i odakle ću raditi na poslu posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda.'

Istovremeno, Brown je otkrio i da je u vrijeme dok je obavljao premijersku dužnost u tajnosti otišao na operaciju očiju koja mu je spasila vid, s kojim ima problema još od tinejdžerske dobi. Kada je imao 16 godina, igrao je rugby, a nakon udarca u glavu tijekom jedne utakmice izgubio je vid na lijevom oku. Kasnije je imao problema i s desnim okom zbog čega je i prije išao na operaciju, ali u ponedjeljak je prvi put otkrio da je u bolnici bio i u vrijeme dok je bio premijer.

Gordon Brown prvi je put izabran za zastupnika 1983. godine, bio je ministar u vladi Tonyja Blaira od 1997. do 2007., da bi ga potom naslijedio od 2007. do 2010. godine.

Njegov nasljednik David Cameron, među prvima je reagirao na vijest o Brownovu odlasku u političku mirovinu.

'Gordon je dao jako puno javnim službama, a njegov doprinos vladi i parlamentu je nemjerljiv.'

Unatoč hvalospjevima, Gordon Brown ostat će upamćen kao premijer za čijeg je mandata Velika Britanija bila u recesiji te po spašavanju komercijalnih banaka, što je porezne obveznike na koncu stajalo nekoliko milijardi funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 07:59