MISTERIJ U NIKARAGVI

DOK SU SVI KONCENTRIRANI NA KORONU, ONI SE PITAJU GDJE IM JE PREDSJEDNIK DRŽAVE Nije viđen već mjesec dana, a zadnji put se javio video linkom

 
Daniel Ortega
 INTI OCON / AFP

Nikaragvanski ljevičarski predsjednik Daniel Ortega (72) već mjesec dana se ne pojavljuje u javnosti, pa mnogi sumnjaju da je ozbiljno bolestan dok se srednjoamerička država bori s koronavirusom.

Ortega se zadnji puta pojavio u javnosti 12. ožujka, kada se putem video-poziva javio iz svoje sobe, a nikaragvanska vlada odbija iznijeti bilo kakve informacije o tome gdje je predsjednik i kakvo mu je zdravstveno stanje.

Junak nikaragvanske revolucije iz 80-tih godina prošlog stoljeća pretrpio je dva srčana udara, ima visoki kolesterol i druge tegobe.

Bivšem gerilcu Ortegi to nije prvi puta da misteriozno nestaje, prije šest godina je njegova dugotrajna odsutnost čak potaknula nagađanja da je možda preminuo, a nestao je na nekoliko tjedana 1998. godine, nakon što ga je posvojena pokćerka optužila za zlostavljanje, što je on negirao.

Nikaragva je zasad registrirala sedam slučajeva koronavirusa i jedan smrtni slučaj, no stručnjaci dovode u pitanje brojke jer vlada nije otkrila koliko je ispitivanja obavljeno. Nikaragva nije uvela socijalno distanciranje ili druge mjere zaštite protiv virusa, za razliku od susjednih Salvadora i Hondurasa, a u toj zemlji se još uvijek igra i nogomet.

Ortega je izabran za predsjednika 1984. godine, a nakon pet godina je napustio dužnost, da bi se 2007. godine ponovno pobijedio na predsjedničkim izborima. Mandat mu istječe krajem 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:29