500 MRTVIH U MJANMARU

Dok su vojnici na ulicama ubijali ljude, hunta se gostila na raskošnoj večeri: ‘Užasnuti smo‘

Zapovjednik mjanmarske vojske je sa svojim generalima obilježio Dan oružanih snaga
 Handout

Zapovjednik mjanmarske vojske, Min Aung Hlaing, u subotu je organizirao raskošnu, svečanu večeru s crvenim tepihom, dok su istog dana njegovi vojnici ubili više od stotinu prosvjednika na ulicama, javlja CNN.

Hlaing je sa svojim generalima obilježio Dan oružanih snaga, godišnjicu ustanka protiv japanske okupacije za vrijeme Drugog svjetskog rata. Hlaing je na večeru stigao s leptir-mašnom, u bijeloj uniformi prekrivenoj medaljama, te je na crvenom tepihu dočekivao ostale uzvanike.

Za građane Mjanmara, radilo se o zadnjem danu Tabaunga, mjanmarskog mjesečevog kalendara i važnom danu za budiste, koji bi u normalnim uvjetima slavili taj datum na svečanostima i posjetama pagodama.

No, taj je dan vojska obilježila kao najkrvaviji dan prosvjeda protiv vojne hunte koja je 1. veljače ove godine svrgnula demokratski izabrane državne čelnike i preuzela vlast u zemlji, pozivajući se na nedokazane izborne prevare. U subotu je ubijeno najmanje 141 ljudi u 44 gradova diljem Mjanmara, tvrdi nezavisni medij Myanmar Now, a među ubijenima ponovno je bilo i djece.

U ponedjeljak je ubijeno još najmanje 14 civila, a neprofitna organizacija Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) tvrdi kako je od početka veljače do danas ukupno ubijeno više od 500 ljudi.

Među 500 ubijenih nalazi se i najmanje 35 djece, prema podacima Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF). U subotu je ubijeno najmanje šestero djece u dobi između 10 i 16 godina, prema izvorima Reutersa.

“U manje od dva mjeseca, najmanje 35 djece je navodno ubijeno, brojna druga djeca ozbiljno su ozlijeđena, te su sigurnosne snage privele gotovo 1.000 djece i mladih diljem države bez opravdanih razloga,” kazala je u nedjelju čelnica UNICEF-a Henrietta Fore.

“Milijuni djece i mladih izravno su ili neizravno izloženi traumatizirajućim prizorima nasilja, koje prijete njihovom mentalnom zdravlju,” rekla je Fore. “Užasnuta sam neselektivnim ubijanjem, pa čak i djece, koje se događa u Mjanmaru, te odbijanju snaga sigurnosti da pokažu suzdržanost i zaštite djecu.”

Većina zapadnih država već je osudila Hlaingov puč i uvela neku vrstu sankcija protiv vojnih časnika i mjanmarske vojske. Sjedinjene Države u nedjelju su objavile potpuni prekid trgovinskih i diplomatskih veza s Mjanmarom.

“Ubijanje mirnih prosvjednika, studenata, radnika, sindikalista, bolničara i djece je šokiralo savjest međunarodne zajednice,” kazala je u nedjelju američka trgovinska predstavnica Katherine Tai. “Ove su akcije izravan napad na demokratsku tranziciju države, te na napore stanovnika Burme da postignu mir i napredak u budućnosti.”

Unatoč sankcijama i međunarodnim osudama, mjanmarska vojska ne pokazuje namjeru odustati od svojeg čeličnog stiska nad državom i brutalnog suzbijanja prosvjeda. Neizravnu podršku hunti pružaju Kina i Rusija, koje su za sada odbile osuditi vojni puč, a Rusija i dalje održava prijateljske odnose s mjanmarskom vojskom.

Ruski zamjenik ministra obrane Aleksander Fomin u subotu je nazočio vojnoj paradi u Mjanmaru kojom se obilježavao Dan oružanih snaga, te obećao vojnim čelnicima da će osnažiti svoje vojne odnose. Kremlj se minimalno ogradio od puča šturom izjavom kako “konstruktivne veze” Moskve s Mjanmarom ne podrazumijevaju i njezino odobravanje “tragičnih događaja” u toj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:52