IZA KULISA RATA

Dok svi gledaju prema Ukrajini, Rusi jačaju Pacifičku flotu: ‘Šaljemo dvije najnovije nuklearne podmornice‘

Ove godine ruska tihooceanska flota će također primiti treću dizel električnu podmornicu iz Projekta 636,3 Magadan

Nuklerana balistička podmornica Knez Oleg

 Oleg Kuleshov/Tass/Profimedia/Oleg Kuleshov/Tass/Profimedia

Ruske Pacifička flota će u svoj sastav ove godine uključiti nuklearnu balističku podmornicu Knjaz Oleg i nuklearnu napadajnu podmornicu Novosibirsk, kazao je komandant flote admiral Sergej Avakjanc u petak, a prenosi Tass.

- Dopustite mi da primijetim kako ove godine naša flota treba u svoj sastav uključiti podmornicu klase Borei-A Knez Oleg i prvu nuklearnu podmornicu iz klase Jasen-M, Novosibirsk. Knez Oleg je opremljen s balističkim projektilima Bulava, a višenamjenska podmornička krstarica Novosibirsk s krstarećim projektilima Kalibr i Oniks, rekao je zapovjednik u intervjuu za novine Krasnaja Zvezda prilikom 291. godišnjice flote.

Riječ je inače o najmodernijim ruskim nuklearnim podmornicama - jednoj strateškoj, s mogućnošću nošenja nuklearnog oružja (klase Borei A) i jednoj napadajnoj (Yasen-M). Inače, i jedna i druga podmornica u operativnu službu ušle su 21. prosinca prošle godine.

Ove godine ruska tihooceanska flota će također primiti treću dizel električnu podmornicu iz klase 636,3 Magadan. S njenim dolaskom flota će koristiti šest nečujnih dizel električnih podmornica naoružanih projektilima Kalibr, kazao je admiral.

U 2022. godini ruska tihooceanska flota će također dobiti korvetu Rezkij sagrađenu u brodogradilištu Amur, zaključuje Tass.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:30