POSREDOVALA KINA

Dok u Europi i na Bliskom istoku bjesne ratovi, jedan u Aziji se upravo zaustavlja: ‘Prekidamo vatru‘

Vojska u Mjanmaru, koja je svrgnula izabranu vladu 2021., od kraja listopada bori se protiv saveza snaga etničkih manjina

Pripadnici pobunjeničke skupine TNLA u Mjanmaru

 Str/Afp/Profimedia/Str/afp/profimedia

Pobunjenički savez u sjevernom Mjanmaru pristao je na prekid vatre s vladajućom vojskom tijekom pregovora u kojima posreduje Kina, nakon višemjesečne koordinirane ofenzive koja je prijetila oslabiti moć hunte.

Vojska, koja je svrgnula izabranu vladu 2021., od kraja listopada bori se protiv saveza snaga etničkih manjina koje se bore za prekid kontrole nad njihovim regijama. Posebno je došlo do intenzivnog nasilja duž sjeverne granice s Kinom.

Zajednička ofenziva, koju podupire paralelna prodemokratska vlada predvođena civilima, predstavljala je najveći izazov na bojnom polju za huntu od puča i izazvala je zabrinutost u Kini zbog mogućnosti poremećaja u pograničnoj trgovini i priljeva izbjeglica.

Vođa jedne od pobunjeničkih skupina, TNLA, rekao je Reutersu u petak da su "Savez tri bratstva" i vojska pristali na "prekid vatre bez daljnjeg napredovanja". Odbio je biti imenovan zbog osjetljivosti pitanja.

"Sa strane (saveza), dogovor je suzdržati se od ofenzivnih napada na neprijateljske kampove ili gradove. S vojne strane, dogovor je da se ne upuštaju u napade zračnim udarima, bombardiranjem ili teškim oružjem", rekao je.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da su mirovni pregovori održani u kineskom gradu Kunmingu 10. i 11. siječnja, gdje su se "dvije strane složile odmah prekinuti vatru i zaustaviti rat".​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:58