VRAG U DETALJIMA

Dok Ukrajinci idu prema Hersonu, Putin mijenja strategiju: ‘Gledajte, planovi A, B i C su propali‘

Granatiranjem mostova Ukrajina je blokirala dostavu ratne opreme i drugih zaliha ruskoj vojsci na području Hersona

Ukrajinske snage na bojištu

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Ukrajinske snage usmrtile su 40 ukrajinskih ratnih zarobljenika, boraca iz Mariupolja, nakon što su njihove granate pale na zatvor u gradu Olenivka u oblasti Doneck, izjavio je Danil Bešonov, glasnogovornik ruske separatističke vlade u Donecku. Prema njegovim riječima, kako prenosi ABC News, još 70-ak ukrajinskih boraca, koji su nakon pada Mariupolja odvedeni iz čeličane Azovstal, istom je prilikom ranjeno. Ukrajinska strana tijekom dana je demantirala tu informaciju, navodeći da su granate na zatvor ispalili Rusi kako bi prikrili mučenje zarobljenika.

Ukrajinska vojska objavila je dana nastavak napredovanja prema gradu Hersonu na jugu zemlje, navodeći da je granatiranjem mostova prethodni dan blokirala dostavu ratne opreme i drugih zaliha ruskoj vojsci na području toga grada. Najmanje je pet osoba ubijeno, a 25 ih je ranjeno u udaru ruskih granata na hangare zrakoplovne tvrtke Kropivnicki sjeverno od grada Mikolajiva, koji ruske granate redovito zasipaju s područja susjednog Hersona, objavili su ukrajinski dužnosnici. Oleksandr Sienkevič, gradonačelnik Mikolajiva, rekao je da je Rusija u napadu ujutro upotrijebila kazetne bombe.

Mina ubila plivače

Na jugu zemlje su još dvije osobe poginule kada su, ignorirajući upozorenja, otišle na plivanje u obalnom gradu Koblevu, također su objavili ukrajinski izvori. Razneseni su u dodiru s morskom minom, rekao je guverner Mikolajivske oblasti Vitalij Kim. Ukrajinski su dužnosnici javili i o najmanje dvoje mrtvih u rušenju peterokatnice u gradu Torecku u oblasti Doneck nakon što su zgradu zasule ruske granate te još nekoliko poginulih u napadnutim naseljima blizu fronte.

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je da se stanovništvo dijela Donbasa pod ruskom upravom evakuira nakon poziva da to učine jer im prijeti nestašica struje, vode, hrane i medicinskih potrepština te komunikacijskih kanala ostanu li na tom području.

Od početka sukoba Ukrajinu je napustilo te otišlo u Rusiju nekoliko milijuna stanovnika iz krajeva koji su se našli na udaru vojnih djelovanja. Pod ruskim se granatama nalaze i Harkiv na sjeveroistoku zemlje te njemu susjedna oblast Sumi.

Plaćenici na prvoj crti

Britanski obavještajni krugovi objavili su kako, sudeći prema dostupnim informacijama, ruska vojska na prvu liniju šalje plaćenike iz kompanije Wagner. Riječ je o promjeni strategije u usporedbi s drugim sukobima u kojima je Rusija koristila usluge te tvrtke. Prema mišljenju britanskih dužnosnika, riječ je o pokazatelju da Rusija ima problema s ljudstvom te zato poseže za takvim rješenjima kako bi nadoknadila manjak vojnika na terenu. Britanski ministar obrane Ben Wallace ocijenio je da "Rusija podbacuje na mnogim područjima" u ratu u Ukrajini te da bi predsjednik Vladimir Putin mogao opet mijenjati strategiju. "Putinov plan A, plan B i plan C je podbacio. Možda se sada okrene planu D", komentirao je Wallace za Sky News.

Američki think tank Institut za proučavanje rata objavio je da na području koje su osvojili Rusi nova vlast prisiljava stanovništvo da koristi ruske rublje i pohađa škole koje su sada pod ruskom upravom. Stručnjaci čak navode da bi Rusija mogla uvesti bezgotovinsko plaćanje na tom teritoriju kako bi mogla pratiti tok novca.

Vrag je u detaljima

Ukrajinski dužnosnici u četvrtak su potvrdili da je Rusija granatirala njihovu vojnu bazu blizu Kijeva. Riječ je o rijetkom slučaju potvrde uspješnog ruskog napada na ukrajinsku vojnu infrastrukturu. Oleksij Gromov, dužnosnik ukrajinske vojske, rekao je da su ruske snage ispalile četiri krstareće rakete na vojnu bazu u Ljutižu. Rakete su ispaljene s poluotoka Krima, otkrio je Gromov, dodajući da je Ukrajina jednu raketu uspjela presresti.

Dok se neprijateljstva nastavljaju, u petak se napeto pratilo hoće li, u skladu s najavama, krenuti prvi brod sa žitom. Šef UN-ove agencije za humanitarnu pomoć i hitne situacije Martin Griffiths rekao je da se ključni detalji vezani uz sigurnu plovidbu brodova sa žitaricama preko Crnog mora još dogovaraju. "Vrag je u detaljima", izjavio je Griffiths, dodajući kako se ipak nada da će izvoz žitarica iz Ukrajine krenuti kako je planirano.

Ukrajina spremna za izvoz žita

Detalji koje je trebalo riješiti odnosili su se na osiguranje rute plovidbe. Prvi brod nakon blokade Crnog mora s početkom ruske invazije trebao je krenuti iz luke Čornomorsk južno od Odese. Tamo je sve pripremljeno za isplovljavanje prvog broda s ukrajinskim žitom. Predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Odesu poručujući da je "Ukrajina spremna". Ruski mediji pak javljalju kako će sve ići po planu "ne dogodi li se nešto nepredviđeno". Nije poznata destinacija prvog broda, ali prije je rečeno da je Somalija prioritet jer za osam područja u toj zemlji prijeti glad. U Ukrajini je već šest mjeseci zarobljeno 20 milijuna tona žitarica.

U Libanon je u međuvremenu stigao brod na kojem je, kako se tvrdi, ukradeno ukrajinsko žito, prokrijumčareno preko Krima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:58