(NE)OBUZDANA ENERGIJA

Dok Zapad strahuje od nuklearnih elektrana, istočna Europa proširuje i gradi nove

Vlade istočne Europe smatraju kako nema razloga za strah od nuklearki jer uzrok japanske katastrofe nije nepravilnosti u radu elektrane nego potres i tsunami
 Neja Markičević / CROPIX

Događaji u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushimi u Njemačkoj su ponovo potaknuli rasprave o zatvaranju tamošnjih nuklearki. No, u državama na istoku i jugoistoku Europe mnogi očito ne dijele brige Nijemaca, piše Deutsche Welle .

Mađarska, Rumunjska, Poljska, Češka i Turska ne vide razloga za promjenu svojih planova što se tiče gradnje novih ili proširenja postojećih nuklearnih elektrana. Vlasti tih zemalja ističu kako ne treba izazivati opću histeriju budući da uzroci japanske katastrofe nisu nepravilnosti u radu elektrane, nego potres i tsunami.

U Hrvatskoj nije bilo istraživanja o raspoloženju građana prema nuklearkama nakon japanske tragedije. No, zabilježeno je jačanje antinuklearnog pokreta. Vlada pak smatra kako je rizično isključiti nuklearnu opciju iz buduće energetske strukture, a tvrdi i kako su, neovisno o tome hoće li na kraju Hrvatska graditi nuklearnu elektranu, rizici od iskorištavanja te vrste energije znatno manji nego u prijašnjim razdobljima.

ORIGINALAN TEKST PROČITAJTE OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:30