UPITNA KARIJERA

Đokoviću Wimbledon postaje zadnje utočište, a posebno je znakovita reakcija njegovih sponzora

Hoće li 34-godišnji Đoković, ako zadrži rigidan stav i ostane plakatno lice antivaksera, ikad više moći igrati na velikoj pozornici?

Novak Đoković

 Anne-christine Poujoulat

Dok u miru beogradskog doma prebire dojmove svojeg dvotjednog imigrantskog trilera, i bukira opuštanje u sunčanoj Marbelli, nad karijerom Novaka Đokovića ljulja se hrpa debelih upitnika.

Australska vlada i sud rekli su svoje, ali što je sljedeće? Hoće li 34-godišnji Đoković, ako zadrži rigidan stav i ostane plakatno lice antivaksera, ikad više moći igrati na velikoj pozornici? Je li US Open 2020. bio posljednji "major" u njegovoj karijeri, ili će Wimbledon postati Novakovo jedino utočište? Koliko će uopće Mastersa moći odigrati? Jesu li Indian Wells i Miami sljedeći veliki turniri koje može brisati iz svojeg rasporeda?

Dok se pitanja množe, Đoković je izabrao šutnju sve do kraja Australian Opena. Prije nego što saznamo njegove iduće planove, evo kakvi su mu izgledi da se nađe u ždrijebu preostala tri Grand Slama.

Roland Garros (22. svibnja - 5. lipnja)

Vremenski najbliži, pariški Grand Slam idućih će tjedana i mjeseci dominirati sportskim rubrikama, kao što je to krajem 2021. bio slučaj s Australian Openom. U Francuskoj, naime, traju rasprave o tome treba li se necijepljenim osobama dopustiti ulazak u zemlju, no posljednji istup ministrice sporta Roxane Maracineanu ne ostavlja Đokoviću puno nade.

"Propusnica za cijepljenje je usvojena. Čim zakon stigne na snagu, bit će obavezna za ulazak u javne zgrade kao što su stadioni, kazališta i saloni. Kako za Francuze, tako i za strance", objavila je Maracineanu na Twitteru.

image

Đoković s pobjedničkim peharom French Opena

Christophe Archambault

U prijevodu, Đokoviću je spuštena rampa, jer odustalo se od ideje da se za sportaše napravi iznimka i organizira tzv. balon, koji je lani, dok se cijepljenje tek počelo provoditi, bio na snazi na gotovo svim turnirima. Premijer Emmanuel Macron nedavno je poručio da necijepljenima želi maksimalno zakomplicirati život, a zastupnik u Narodnoj skupštini Stanislas Guerini objasnio je u razgovoru za RTL zašto bi Đokovićev dolazak bio problematičan.

- Na svim velikim događajima u Francuskoj tražit će se covid-propusnica. Kako možemo od naših građana zahtijevati da poštuju pravila, a onda nekome drugome omogućiti da ih zaobiđe?

Vrlo je slabašna nada za Đokovića moguće izuzeće za igrače koji se prije turnira zaraze covidom-19, no taj prijedlog tek treba doći na dnevni red, a i ako se usvoji, treba imati na umu da je Srbin već dvaput bio zaražen.

Wimbledon (27. lipnja - 10. srpnja)

Turnir na kojem je trijumfirao šest puta - posljednji put lani, kad je u finalu svladao Berrettinija - mogao bi vrlo lako biti jedini Grand Slam na kojem će se Đoković smjeti natjecati u 2022. godini. U Velikoj Britaniji na snazi je regulativa prema kojoj necijepljene osobe smiju ući u zemlju ako se testiraju u razdoblju od 48 sati prije ulaska u zemlju te potom odrade desetodnevnu samoizolaciju, uz još dva obavezna testa.

image

Navijači na dočeku Đokovića

Andrej Isakovic

Karantena bi Đokoviću sigurno zakomplicirala pripreme, no Wimbledon je događaj od posebnog značaja, pa se može vjerovati da će organizatori s britanskim vlastima dogovoriti uvjete prema kojima bi u izolaciji bilo dozvoljeno treniranje. "Još je prerano za donošenje čvrstog stajališta, no sigurno ćemo se pridržavati mjera koje će donijeti vlada", poručili su iz All England Cluba.

US Open (29. kolovoza - 11. rujna)

Njujorški Grand Slam vremenski je najdalji i postoje izgledi da će se uvjeti još mijenjati i prilagođavati tijeku pandemije. Kako sada stvari stoje, cjepivo je uvjet za ulazak u Sjedinjene Američke Države, osim vlasnicima trajnog boravišta ili imigrantskih viza, a postoje i još neke pravne iznimke, no Washington Post piše da Đoković ne spada ni u jednu kategoriju.

Spas bi opet mogao tražiti u izuzeću na temelju valjane medicinske kontraindikacije za cjepivo ili u tzv. iznimci za humanitarne i hitne slučajeve, za što mora imati pismenu potvrdu State Departmenta. Postoji još i iznimka za države u kojima je dostupnost cjepiva ograničena, no Srbije nema na tom popisu.

Ali čak i ako Đokovićevi odvjetnici zakucaju "winner" i pravnim manevrima otvore mu vrata Amerike, situacija se ponovno može zakomplicirati na licu mjesta. U New Yorku je na snazi pravilo prema kojem necijepljene osobe ne mogu sudjelovati u javnim događanjima na zatvorenim prostorima. Ako, dakle, padne kiša, Đoković neće smjeti igrati pod krovom stadiona "Arthur Ashe" i "Louis Armstrong". Osim toga, morat će se i testirati svaka tri dana.

Sponzori

Nakon Melbournea mogao bi ostati bez prvog mjesta na ljestvici, no za Đokovića je sada još škakljivije pitanje odnosa sa sponzorima. Lacoste je u službenom priopćenju najavio da će "razmotriti" događaje koji su se odvili u Australiji, a Peugeot, Hublot i Asics zasad se ne žele oglašavati. Ipak, već je i sam izostanak podrške njihovom najpoznatijem manekenu vrlo indikativan. Prema Forbesu, Đokovićeva godišnja zarada od sponzora iznosi oko 41 milijun dolara. Teška vremena tek počinju…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:38