POPULARNI RONNY

Doktor široke ruke: Bivšeg liječnika Bijele kuće zovu ‘Candyman‘ i ‘Dr. Feelgood‘. Jasno je i zašto...

Četiri bivša člana medicinske jedinice potvrdila su da se u vrijeme Trumpa i Obame u Bijeloj kući dijelilo Ambien i Provigil bez odgovarajućih recepata

Donald Trump i Dr. Ronny Jackson

 Saul Loeb/Afp

Ima se, može se! Tako je, čini se, radila zdravstvena jedinica Bijele kuće, koja je pod nadležnošću Pentagona, u vrijeme mandata Baracka Obame, a onda i Donalda Trumpa dok ju je vodio vojni liječnik Ronny Jackson, koji je danas kongresmen, ističe The Washington Post.

Naime, zviždači već dugo optužuju tog liječnika da je šakom i kapom dijelio razne lijekove, uključujući i sedative odnosno stimulanse, mimo protokola i bez recepta. Dugoočekivano izvješće glavnog inspektora objavljeno je prošli mjesec, a prema njemu krivnju snose bivši medicinski timovi Bijele kuće, i to za široku distribuciju sedativa i stimulansa, nevođenje evidencije o snažnim lijekovima, uključujući i fentanil, i pružanje skrbi potencijalno stotinama onih koji na to nisu imali pravo te su tako "prekršeni federalni propisi".

image

Bijela kuća

Martin Child/Robertharding/Profimedia/Martin Child/robertharding/profimedia

U izvješću se navodi da su "sve faze ljekarničkih operacija medicinske jedinice Bijele kuće imale ozbiljne i sustavne probleme" te da je tako ugrožena primarna misija jedinice - održati predsjednika i potpredsjednika zdravima i sigurnima. Četiri bivša člana medicinske jedinice Bijele kuće potvrdila su da se u Bijeloj kući u vrijeme Trumpa i Obame dijelilo sedative kao što je Ambien i stimulanse poput Provigila bez odgovarajućih recepata, i davalo besplatnu medicinsku pomoć onima koji na to nisu imali pravo. Pritom su se koristili nadimci u elektroničkim zdravstvenim kartonima za prikrivanje identiteta pacijenata i pružanje besplatne skrbi u slučajevima kad na to nisu imali pravo. Sve je to počelo s Jacksonovom praksom tijekom Obamina mandata, a nastavilo i u Trumpovoj eri, pa je taj liječnik ukupno proveo u Bijeloj kući 14 godina. Sad je republikanski kongresmen, što si je osigurao, kažu znalci, vrlo bliskim odnosom s oba predsjednika, ali i s mnogim drugim dužnosnicima kojima je pružao zdravstvenu skrb kad god im je trebala. Zaposlenici Bijele kuće su mu zbog njegove "lake ruke" sa stimulansima i sedativima dali nadimke "Candyman" i "Dr. Feelgood".

U svojim memoarima iz 2022., pod naslovom "Holding the Line", Jackson je opisao kako mu je njegova praksa pomogla da stekne naklonost Obame i Trumpa. "Cijela medicinska jedinica imala je posebno mjesto u hijerarhiji Bijele kuće. ... Imao sam puno više ponuditi od bilo kojeg liječnika kojeg su ikada prije imali i trebao sam im blizu." No, kongresmen i njegovi saveznici odbacuju sve navode o nezakonitom radu zdravstvene jedinice Bijele kuće i ističu da je riječ o "politički motiviranim objedama". U intervjuu prošli mjesec Jackson je izjavio da su odvjetnici Bijele kuće potpisali sve njegove medicinske odluke.

image

Barack Obama i Dr. Ronny Jackson

Brendan Smialowski/Afp

"Ljudi su dobivali njegu koja je bila odobrena", rekao je Jackson novinaru, dodajući da je liječnički tim imao posebno važnu ulogu na putovanjima u inozemstvo. Istaknuo je da je njegov tim propisao narkotike "manje od pet puta" tijekom njegova mandata, i to u slučajevima nekog prijeloma kosti. Osoblje jedinice koje je razgovaralo s The Postom također je reklo da fentanil, iako je nepropisno evidentiran u podacima klinike što je potvrdio i nalaz iz Pentagona, zapravo nikad nije bio propisan. Umjesto toga, držali su ga pri ruci za ekstremne hitne slučajeve, poput slučaja skakača preko ograde Bijele kuće koji se nabio na šiljak.

"Optužbe da smo pacijentima prepisivali fentanil i morfij su apsolutno apsurdne. Nitko nikad nije prepisao fentanil pacijentu, ali da, naručili smo ga za svaki slučaj", rekao je Jackson.

Jedna od zamjerki u funkcioniranju ove posebne zdravstvene jedinice prema spomenutom je izvješću i činjenica da se uglavnom odbijalo naručivati generičke, jeftinije lijekove, nego su se koristili samo originali poput Ambiema koji je 174 puta skuplji od takvog generičkog lijeka. Pentagon je zaključio da je jedinica potrošila oko 100.000 dolara samo na kupnju Ambiena, Provigila i lijeka za spavanje Sonate između 2018. i 2019. godine, a time su prekršeni i savezni propisi koji nalažu vojnim zdravstvenim časnicima da kupuju jeftine generike kada su dostupni.

No, sva ta izvješća nisu ostavila trag na Jacksonovoj karijeri. On se vrlo aktivno uključio u Trumpovu najnoviju kampanju pa je tako u više navrata pozvao Joea Bidena da se podvrgne kognitivnom testu te dodao: "Nemam nikakvih briga jer je Trump u odličnoj fizičkoj kondiciji, što dokazuje iz dana u dan".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:13