ŠOK U NIZOZEMSKOJ

DOKTOR U KLINICI ZA PLODNOST VLASTITOM SPERMOM ZAČEO 200 DJECE?! Sud odobrio DNK testiranje, 47 slučajeva već je skoro potvrđeno

 
Ilustracija
 Kacper Pempel / REUTERS

Skupina od 22 ljudi u Nizozemskoj na sudu je izborila pravo da se njihov DNK usporedi s onim liječnika klinike za plodnost za kojega se sumnja da je vlastitom spermom, a ne donorskom, oplodio brojne pacijentice što je rezultiralo s oko 200 djece, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što su se prije nekoliko godina pojavile sumnje u njegovo ponašanje i rad, Jan Karbaat je odbacivao sve optužbe i odbijao surađivati s onima koji su njegovim (ne)djelima bili pogođeni. Kad je njegova klinika zatvorena 2009. godine, pronađene su brojne administrativne nepravilnosti, a doktor sa 200 djece preminuo je u travnju 2017. u dobi od 89 godina.

Liječnikova smrt dogodila se mjesec dana prije nego što je 22 djece začete u njegovoj klinici pokrenulo sudski postupak, a odvjetnik njegove obitelji žestoko se borio protiv bilo kakvog DNK testiranja tvrdeći kako treba poštovati privatnost pokojnika i njegove rodbine.

No, sud je sada odlučio da se DNK testovi mogu obaviti jer postoji dovoljno dokaza koji sugeriraju da je Karbaat u svom Blijdorp medicinskom centru u Barendrechtu, južno od Rotterdama, koristio i vlastitu spermu bez da je to obznanio. Sud je odobrio korištenje samo Karbaatove DNK koja je uzeta sa 27 njegovih osobnih predmeta, uključujući četkicu za zube, koji su nakon njegove smrti spremljeni na sigurno u očekivanju presude.

Od početka sudskog procesa otkrivene su značajne DNK veze između Karbaatove legalne djece i one začete uz pomoć njegove klinike, a sud je presudio da su interesi onih koji žele znati jesu li doktorovi potomci važniji od interesa njegove supruge i nasljednika.

Ako je zaista upotrebljavao svoju spermu, bez da je to objavio, njegova udovica i nasljednici ne mogu tražiti da njegova anonimnost bude poštovana, rečeno je na sudu. A dosadašnji testovi pokazali su visoku razinu sigurnosti da je 47 djece začeto doktorovom spermom.

U Nizozemskoj djeca koja su rođena uz pomoć sperme donora prije 2004. godine, kad je zakon promijenjen, nemaju pravo znati identitet biološkog roditelja. No, u presudi je rečeno kako Karbaatov slučaj ima poseban status zbog ilegalnih postupaka liječnika. Nizozemski zakon ograničava mogućnost začeća uz pomoć jednog donora sperme na 25, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 04:08