ISTRAGA U TIJEKU

Doktor za neplodnost vlastitom spermom oplodio pacijentice i napravio 21 dijete

Trenutno je u tijeku istraga o Josu Beeku, kojom se uspoređuje njegov DNK s djecom majki koje je liječio između 1973. i 1986.

Ginekološki pregled, ilustracija

 Peter Bánoš/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Jedan je ginekolog u Nizozemskoj začeo 21 dijete i potencijalno još desetke drugih, koristeći vlastitu spermu nakon što su mu se budući roditelji obratili u vezi liječenja neplodnosti, otkrila je istraga, prenosi The Guardian.

Jos Beek radio je u bolnici Elisabeth u Leiderdorpu, koja je sada dio bolnice Alrijne, u razdoblju od 1973. do 1998. godine, a preminuo je 2019.

Parovi koje je Beek liječio, očekivali su da će dobiti uzorke anonimnih darivatelja sperme, no bolnica je sada priopćila kako ne vjeruju u to da je Beek ikome rekao pravu istinu.

Skandal je izbio nakon što je organizacija koja prati biološke roditelje onih koji su rođeni zahvaljujući anonimnim donatorima pronašla podudaranje između Beekova DNK i 21 djeteta čije su majke bile na liječenju u njegovoj klinici između 1973. i 1986. godine.

Peter Jue, član upravnog odbora bolnice, rekao je da ne može odbaciti mogućnost da je Beek bio biološki otac mnogoj drugoj djeci čije je majke liječio. "Jako smo šokirani ovom viješću. To, naravno, ima značajan utjecaj na uključene roditelje i djecu. Odmah smo pokrenuli razgovore s djecom i roditeljima koji su to željeli, saslušali smo ih i ponudili suradnju. Jasno nam je u kakvoj su se situaciji našli i želimo učiniti sve što je u našoj moći kako bi dobili sve informacije. Način na koji je liječnik postupio u to vrijeme potpuno je neprihvatljiv", izjavio je Jue.

Treći ovakav slučaj u Nizozemskoj

Bolnička evidencija iz tog razloga, nažalost, više ne postoji, pa je bolnica uputila apel ljudima da se sami jave. Beek je treći liječnik za plodnost u Nizozemskoj za kojeg je utvrđeno da je koristio vlastitu spermu tijekom liječenja neplodnosti.

U listopadu 2020. DNK testovi otkrili su da je ginekolog Jan Wildscut, koji je preminuo 2009., biološki otac 17 djece. Zatim je otkriveno da je liječnik Jan Karbaat koristio vlastitu spermu u začeću 49 djece s nepoznatim pacijentima.

Jue je također izjavio da protokoli iz 1970-ih i 80-ih, kada je liječenje plodnosti još bilo u povojima, nisu imali nikakve veze s današnjim načinom liječenja. "Želimo naglasiti da je sada situacija potpuno drugačija. Koristimo se nacionalnim protokolima i radimo na dosljedan i pažljiv način te imamo česte provjere u obliku revizija", stoji u priopćenju bolnice, prenosi The Guardian.

Prema zakonu koji je stupio na snagu 2004. godine, Nizozemci imaju pravo znati identitet svojih bioloških roditelja nakon što navrše 16 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. siječanj 2023 18:49