‘ON JE GRABEŽLJIVAC‘

Dokumentarac kontroverznog novinara podigao prašinu: ‘Europa je glavno Sorosevo lovište, samo se jedna zemlja oduprla‘

Tucker Carlson inače je zagovornik Donalda Trumpa te vodi krajnje desničarski talk show ‘Tucker Carlson Tonight‘

'Mađarska protiv Sorosa: borba za civilizaciju'

 FoxNews/YouTube

Novinar Fox Newsa, Tucker Carlson, inače vodeći glas republikanske bjelačke politike i zagovornik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji vodi krajnje desničarski talk show 'Tucker Carlson Tonight', objavio je novi dokumentarac pod nazivom 'Mađarska protiv Sorosa: borba za civilizaciju'.

Film počinje veselom glazbom, snimkama bijele djece koja se smiju i igraju te prekrasnim kadrovima klasične europske arhitekture. Nakon petnaest sekundi glazba postaje mračna, a na slikama se pojavljuju tamnoputi mladi ljudi, kaos i krv. A onda iz svega izvire crno-bijela snimka čovjeka iz profila koji pognut sjedi za stolom.

On je taj koji je odgovoran za 'napad na bjelački mir', a Europa je 'glavno lovište' ovog grabežljivca, naglašava se kroz cijeli dokumentarac.

Carlson priča priču o maloj odvažnoj demokraciji u srednjoj Europi koja je stvorila konzervativni model suočena s nemilosrdnim napadom snaga globalnog liberalizma kojeg personificira George Soros, mađarsko-američki financijer i židovski filantrop, 'pauk u središtu globalne mreže zavjere'.

Carlsonov kratki dokumentarac podijeljen je u dva dijela. Prva polovica usredotočena je na Mađarsku i izbjegličku krizu 2015. godine, uz tvrdnju da se sama Budimpešta suprotstavila Sorosovoj zavjeri da europske granice otvori migrantima. Druga polovica usredotočuje se na obiteljsku politiku vlade Viktora Orbana, tvrdeći da su porezni poticaji potaknuli građane da imaju više djece što je preokrenulo pad nataliteta u zemlji.

Carlson tvrdi da je navala migranata u Mađarsku slična stvarnoj vojnoj invaziji te da migranti koje podupire Soros zapravo pokušavaju kolonizirati Mađarsku i njezino stanovništvo zamijeniti svojim bebama.

"Za razliku od prijetnji od Sovjeta i Osmanskog Carstva, prijetnja koju predstavljaju George Soros i njegove neprofitne organizacije mnogo je suptilnija i teže ju je otkriti", ističe Carlson pa dodaje kako Vlada Mađarske uzvraća Sorosu i njegovoj hordi zatvaranjem granica i pružanjem financijske potpore (bijelim) parovima da imaju više beba.

U dokumentarcu se pojavljuje i Orban koji govori Carlsonu "ne bismo željeli ostaviti ovu zemlju migrantima, htjeli bismo je ostaviti našim unucima". Mađarska ministrica obitelji Katalin Novak govori na sličan način: "Ne mislimo da moramo uvoziti djecu kako bismo prevladali naše demografske poteškoće".

"Zapadni liberali ne mogu prihvatiti da unutar zapadne civilizacije postoji konzervativna nacionalna alternativa koja je uspješnija", kaže Orban odobravajućem Carlsonu.

U jednom trenutku Carlson prati mađarske vlasti dok hvataju dva migranta koji pokušavaju prijeći granicu. Dvojica mladića iz Sirije, postavljeni su uz metalnu ogradu i fotografirani. Samo nekoliko minuta kasnije, film presijecaju domaće scene mađarskih obitelji koje kupuju automobile i igraju stolni tenis.

Prema Carlsonovim riječima, bivši europski čelnici poput njemačke kancelarke Angele Merkel i britanskog premijera Davida Camerona odlučili su prihvatiti izbjeglice 2015. zbog Sorosa.

"2015. Soros je igrao ulogu u transformaciji europskog kontinenta i izravno lobirao kod europskih čelnika da ih natjera kako bi otvorili svoje granice za osiromašene ljude iz cijelog svijeta, i to su učinili", ističe Carlson.

Kao dokaz ukazuje na 'dokumente koji su procurili', a koji pokazuju ulaganje od 600.000 dolara u javno zagovaranje proizbjegličke politike od strane neodređene organizacije koju podržava Soros.

"Ne bih rekao da je Mađarska autoritarna država. Orban bi mogao izgubiti na izborima u travnju, nije da se radi o jednostranačkoj državi kao što je Amerika. Ideja da je Mađarska manje demokratska država nego Amerika ili pak Ukrajina je laž. Tko to kaže ili laže ili nema pojma o ničemu", istaknuo je Carlson u intervjuu vezanom uz novi dokumentarac.

Potpredsjednica Sorosevog Otvorenog društva Laura Silber reagirala je na novi dokumentarac i izjavila kako su Soros i njegova skupina 'radili više od 30 godina na podršci demokracijama čije su vlade odgovorne ljudima kojima služe'.

"Čini se da Carlson preferira autoritarnu vladavinu, državni nadzor nad medijima i sudovima, korupciju i namještene izbore", rekla je.

Carlson je dosad u više navrata odbacio optužbe o rasizmu i antisemitizmu od strane nadzornih skupina poput Anti-Defamation League, koja je javno pozvala američki televizijski kanal Fox News da ga otpusti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:35