GORKI PROTIVNICI

DOKUMENTI CIA-e: Pakistan podupire Ameriku, zna sve o akcijama dronova i njihovim žrtvama

CIA opisuje čak 65 slučajeva napada bespilotnih letjelica s kojima su pakistanski dužnosnici bili upoznati, čime je dokazana izuzetno bliska suradnja Washingtona i Islamabada
 AFP

Premda su u javnosti protivnici američke upotrebe bespilotnih letjelica, pakistanski dužnosnici, u stvarnosti, već godinama podupiru Amerikance i imaju sve informacije o akcijama „dronova“, kao i žrtvama koje su izazvali, objavio je Washington Post na temelju uvida u tajne dokumente CIA-e.

Iz dokumenata je vidljivo ne samo kako su Pakistanci bili obavještavani o američkim napadima na pripadnike al-Qa'ide nego su povremeno dozvoljavali uzlijetanja i slijetanja dronova sa svojih aerodroma. CIA opisuje čak 65 slučajeva napada bespilotnih letjelica s kojima su pakistanski dužnosnici bili upoznati, čime je dokazana izuzetno bliska suradnja Washingtona i Islamabada.

Dozvolom uvida u tajne dokumente, američke vlasti su prikazale Pakistance kao prilično nepoudane saveznike, koji posljednjih mjeseci tvrde da nisu imali veze s napadima bespilotnih letjelica. Tako je pakistanski premijer Nawaz Sharif, početkom ljeta ultimativno zahtijevao prekid američkih akcija protiv talibana, a njegovi suradnici su operacije SAD-a opisivali kao „kršenje suvereniteta Pakistana, ali i međunarodnog prava“. Razumije se da takvi istupi rinu američku vladu, kojoj je Pakistan vež desetlježima najvažniji saveznik u tom dijelu Azije.

Situacija se tako pogoršala da je bivša američka državna tajnica Hillary Clinton na jednom sastanku, zapovjednike pakistanskih obavještajnih službi, optužila za suradnju s talibanima. Kada su oni to zanijekali, Hillary Clinton je pokazala dokaze koje su našli kod jednog ubijenog talibana-s njegovog mobitela višekratno je razgovarano sa sjedištem pakistanske tajne službe.

Pakistanska upozorenja ipak su utjecala na Amerikance koji su bitno reducirali akcije bespilotnih letjelica: dok je 2011. zabilježeno 117 napada na talibane, ove godine bile su samo 23 operacije dronova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 09:41