SVJETSKA TRŽIŠTA

Dolar ojačao prema košarici valuta, tečaj eura trenutno je ispod 1 dolara

Jačanje dolara drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje skoku u petak nakon govora predsjednika američkog Feda

Ilustrativna fotografija

 Tono Balaguer/Panthermedia/Profimedia/Tono Balaguer/Panthermedia/Profimedia

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, dok je tečaj eura zaronio ispod jednog dolara jer američki Fed ima više prostora za povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije nego druge središnje banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,7 posto, na oko 108,78 bodova, blizu najviše razine u 20 godina od 109,29 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,7 posto, pa je cijena eura skliznula na 0,9963 dolara, nedaleko najniže razine u 20 godina.

Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, na 137,40 jena.

Jačanje dolara drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje skoku u petak nakon govora predsjednika američkog Feda Jeromea Powella na konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu.

Cijeli tjedan cijena dolara oscilirala je na temelju špekulacija hoće li Powell ostati oštar ili će ublažiti retoriku po pitanju kamata i inflacije, s obzirom da se rast američkog gospodarstva već neko vrijeme usporava, pri čemu je inflacija blago skliznula s najviših razina u više od 40 godina.

No, Powell je u petak zadržao čvrsti stav i poručio da je neko vrijeme gospodarstvu potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

A to, kazao je, znači sporiji rast gospodarstva, slabije tržište rada i ‘nešto boli‘ za građane i kompanije. Istaknuo je i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a Powell u petak nije naznačio za koliko bi na sjednici u rujnu Fed mogao povećati kamatne stope.

Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 40 posto izgleda da će Fed kamate u rujnu podići za 0,50 postotnih bodova, a oko 60 posto izgleda da će kamate povećati za 0,75 postotnih bodova.

Kamate će uskoro ponovno povećati i Europska središnja banka (ECB), s obzirom da je inflacija u eurozoni u srpnju dosegnula novu rekordnu razinu od 8,9 posto.

Nakon što su u srpnju povećali kamate za 0,50 postotnih bodova, čelnici središnje banke poručuju da će u rujnu ponovno podići cijenu novca, a neki predlažu povećanje i za 0,75 postotnih bodova.

Premda će i ECB i Fed uskoro ponovno podići kamatne stope, euro je prošloga tjedna zaronio ispod razine od jednog dolara.

Posljedica je to procjena da, s obzirom na trenutnu snagu gospodarstava, Fed ipak ima više prostora za povećanje kamata u odnosu na ostale najveće središnje banke u svijetu.

Zbog toga je od početka godine dolar prema košarici valuta na dobitku više od 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2023 10:03