BEČKI TERORIST

‘Dolazi iz sasvim normalne obitelji, ali imao je jedan peh. Samo da nije otišao u tu džamiju...‘

Fejzulai Kujtim bio je navodno i vrlo talentiran nogometaš tijekom tinejdžerskih godina, ali je zatim stupio u kontakt sa salafistima
Kujtim F.
 Instagram

Fejzulai Kujtim, 20-godišnji Albanac koji je u ponedjeljak izveo teroristički napad u Beču, bio je osuđivan za povezanost s terorističkom organizacijom, izjavio je to utorak austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer. Osim austrijskog, napadač ima i državljanstvo Sjeverne Makedonije, dodao je austrijski ministar, a austrijska policija zatražila je od makedonske policije da ga provjeri.

Makedonski mediji prenose da makedonska policija nije imala saznanja o njegovu radikalizmu. Kujtim je rođen 2000. godine u Beču, a njegova obitelj porijeklom je iz općine Brvenica u tetovskom kraju, otkuda i dvojno državljanstvo.

U travnju 2019. godine bio je osuđen jer je pokušao otići u Siriju i pridružiti se ekstremnoj islamskoj državi ISIL-u. U zatvoru je trebao provesti 22 mjeseca, ali je pušten u prosincu prošle godine. Smatralo ga se mlađim punoljetnikom te je na njega primijenjen privilegirani zakon o sudovima za mlađe. Nehammer je potvrdio da je Kujtim na Instagramu objavio nekoliko slika na kojima se, netom prije krvoprolića, zaklinje na vjernost novom vođi terorističke vojske Islamske države Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishiju. Ubojica na slici pokazuje mačetu, pištolj i kalašnjikov kojim je pucao po centru Beča. Prema austrijskim zakonima, kalašnjikov spada u ratno oružje te ga je zabranjeno posjedovati, što znači da su ih teroristi nezakonito nabavili.

Neposredno prije napada ubojica je objavio novu fotografiju, uz koju je, piše Bild, izrazio svoju podršku Islamskoj državi. Još nije poznato je li objava fotografije bila znak da se krene u napad, a njegov profil na Instagramu je zatvoren.

- U blizini gdje je živio već su se dogodile opsežne velike racije. Konkretno, izvršeno je 15 pretresa kuća i nekoliko osoba je uhićeno zbog povezanosti s osumnjičenim. Fejzulaijev stan policija je kasnije pretresla, a u njega su ušli nasilno. Otvorili su ga eksplozivom. U terorističkom napadu u Beču ubijene su najmanje četiri osobe, a ozlijeđeno ih je 17 - istaknuo je austrijski ministar unutarnjih poslova. Policija istražuje je li napadač imao pomagače.

image
Muškarac je priveden nakon što je više puta prelazio ograđeno područje
Joe Klamar/AFP

Kako su objavili austrijski mediji, bio je uhićen u Turskoj kada je pokušao prijeći granicu sa Sirijom i pridružiti se ISIL-u. Priveden i predan Austrijancima. Na sudu ga je branio odvjetnik Nikolaus Rast, koji je za austrijske medije rekao da nikada ne bi pomislio da bi njegov prijašnji klijent mogao postati atentator.

- Dolazi iz potpuno normalne obitelji. Za mene je bio mladić koji je imao peh jer je naletio na krive prijatelje. Da nije otišao u džamiju, nego u boksački klub, postao bi boksač - izjavio je Rast.

Austrijski Heute piše da je Fejzulai Kujtim bio vrlo talentiran nogometaš tijekom tinejdžerskih godina, ali je zatim stupio u kontakt sa salafistima, koji su već imali optužbe za terorističko djelovanje.

Za sada se pretpostavlja da je ovo djelo pojedinca, a ne organizacije te da iza napada ne stoji Islamska država.

image
Istražitelji na mjestu napada
Joe Klamar/AFP
image
Istražitelji na mjestu napada
Joe Klamar/AFP
image
Cvijeće za žrtve napada
Joe Klamar/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 22:21