TISUĆE NA ULICAMA

‘Dolje NATO‘, ‘Sloboda Tigrayu‘: Prosvjednici protiv sigurnosne konferencije na ulicama Münchena

Došli su i predstavnici njemačkih stranaka krajnje ljevice, a prosvjednici su nosili zastave Sovjetskog Saveza, Kine ili duginih boja

Konferencija u Münchenu

 Sven Hoppe

München je ovaj vikend domaćin sigurnosne konferencije, no osim blokada i policije diljem grada radi osiguranja svjetskih čelnika koji prisustvuju skupu, na ulice su stigli i prosvjednici.

Prosvjed protiv konferencije koja je tijekom vikenda okupila svjetske čelnike poput njemačkog kancelara Olafa Scholza, glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, američke potpredsjednice Kamale Harris, američkog ministra vanjskih poslova Antonyja Blinkena ili ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, krenuo je u subotu s minhenskog Karlsplatza.

Tamo se okupilo nekoliko tisuća građana sa šarolikim transparentima i zastavama koji su kasnije u pratnji velikog broja policije krenuli u prosvjedni marš gradom, već djelomično blokiranog radi osiguranja konferencije.

Prosvjednici, okupljeni u protivljenju konferenciji, nosili su transparente protiv NATO saveza, naoružanja, za LGBT prava, protiv kapitalizma, za mir s Rusijom ili prava Kurda.

Na prosvjedu su bili prisutni predstavnici njemačkih stranaka krajnje ljevice, a prosvjednici su nosili i zastave Sovjetskog Saveza, Kine ili duginih boja.

"Ovdje sam kako bih pokazao da nisu svi zagovornici ove konferencije moćnika, čije odluke dovode do nasilja i smrti diljem svijeta", rekao je 21-godišnji Steffan koji je, zamaskiran i obučen potpuno u crno, očekivano dao samo ime i dob.

Nekoliko stotina metara dalje, u blizini glavne minhenske željezničke stanice, prosvjedovali su Iranci, protivnici vlasti u Teheranu.

"Ovdje smo jer se protivimo iranskom fundamentalističkom režimu pod kojim je ubijeno više od 100 tisuća ljudi" od njihovog preuzimanja vlasti, rekao je inženjer Hossein koji u Njemačkoj živi više od 36 godina te je također dao samo ime.

Naglasio je da su se okupili kako bi prosvjedovali protiv dolaska na konferenciju iranskog ministra vanjskih poslova Huseina Amir-Abdollahiana, pripadnika "režima mula", jer smatraju da je aktualna vlast "najveći sponzor terorizma" na Bliskom istoku.

Na trgu Max-Joseph, samo nekoliko ulica dalje od hotela Bayerischer Hofa u kojemu su se svjetski čelnici okupili za vikend, odvio se i prosvjed protiv etiopske vlade i njezina djelovanja u regiji Tigray na sjeveru afričke države.

Pobunjenici s tog područja od kraja 2020. bore se sa središnjim etiopskim vlastima, a prema tvrdnjama Svjetskog programa za hranu (WFP), taj je sukob doveo do toga da 40 posto od ukupno 5,5 milijuna stanovnika te regije nema dovoljno hrane.

"Abiy je ubojica", uzvikivali su prosvjednici o etiopskom premijeru Ahmedu Abiyju, dobitniku Nobelove nagrade za mir iz 2019. zbog mirovnog procesa između Etiopije i Eritreje, dok je nekoliko stotina metara dalje američka potpredsjednica govorila pred okupljenom političkom elitom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 18:37