POTVRDIO PREDSJEDNIK

Dominikanska Republika gradi ogradu duž granice s Haitijem: Želimo zaustaviti ozbiljan problem...

Cilj im je suzbiti neovlaštene migracije i ilegalnu trgovinu, a izgradnja ograde na granici započet će u drugoj polovini 2021.
Luis Abinader 
 Erika SANTELICES/AFP

Dominikanska Republika tijekom godine započet će graditi ogradu duž svoje 376 kilometara duge granice s Haitijem kako bi suzbila neovlaštene migracije i ilegalnu trgovinu, izjavio je u subotu predsjednik zemlje Luis Abinader.

- U razdoblju od dvije godine želimo zaustaviti ozbiljan problem ilegalnih migracija, trgovine drogama i kretanja ukradenih vozila - rekao je Abinader Kongresu.

Izgradnja ograde na granici, čiji trošak nije objavljen, započet će u drugoj polovini 2021. godine, otkrio je Abinader.

Barijera će uključivati dvostruku ogradu u "najkonfliktnijim" dijelovima, zajedno sa senzorima pokreta, kamerama za prepoznavanje lica i infracrvenim sustavima, dodao je govoreći na 177. godišnjici neovisnosti zemlje od Haitija.

Prema vladinim procjenama, oko pola milijuna haićanskih imigranata boravilo je u Dominikanskoj Republici od 2018. godine, zajedno s desecima tisuća njihove djece rođene u toj karipskoj zemlji. Veliki dio haićanske zajednice, koja čini oko pet posto ukupnog stanovništva, nema boravišnu dozvolu.

Najava je uslijedila mjesec dana nakon što je vlada pristala pomoći Haitiju u osiguravanju osobnih dokumenata njihovim građanima koji žive na dominikanskom teritoriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 01:00