KANADA

Domorodački čelnici od Katoličke Crkve traže ispriku zbog zlostavljanja djece u internatima

"Mislim da bismo trebali sjesti i započeti razgovore o repatrijaciji", rekao je Phil Fontaine iz Sagkeeng First Nationa

Papa Franjo sastao se ovog tjedna s liderima, starješinama i mladeži kanadskih udruga domorodaca

 Handout/VATICAN MEDIA/AFP

Kanadski domorodački čelnici traže ispriku za ulogu Katoličke Crkve u ozloglašenim internatima u kojima su djeca bila zlostavljana i žele pokrenuti dijalog o repatrijaciji autohtonih artefakata koji se drže u Vatikanskim muzejima.

"Mislim da bismo trebali sjesti s crkvenim dužnosnicima i započeti razgovore o repatrijaciji", rekao je za Reuters Phil Fontaine iz Sagkeeng First Nationa i bivši nacionalni poglavar Skupštine prvih naroda (AFN).

Fontaine je (77) bio dio izaslanstva AFN-a koje je u četvrtak dva sata privatno razgovaralo s papom Franjom. Žele da Papa otputuje u Kanadu kako bi se ondje službeno ispričao za zlostavljanje domorodačke djece u internatima i nijekanje domorodačke kulture.

Fontaine i drugi sudionici rekli su da se otvorilo pitanje repatrijacije artefakata prilikom tri susreta s Papom ovaj tjedan.

Papa Pio IX. održao je 1925. godine svjetsku izložbu autohtonih artefakata, prikazujući više od 100.000 predmeta, a većinu njih su u Vatikan poslali katolički misionari iz cijelog svijeta.

Gotovo polovica njih formirali su Misionarski etnološki muzej u Rimu i prebačeni su u Vatikanske muzeje 1970-ih.

Među predmetima koji su izaslanici vidjeli bio je kajak izrađen od drveta i tuljanove kože naroda Inuvialuit sa zapadnog Arktika. Vjeruje se da je star između 100 i 150 godina.

Iako je čelnik Inuvialuita prošle godine zahtijevao hitan povratak tog predmeta u Kanadu, Fontaine je pozvao na mirno, promišljeno rješenje za repatrijaciju.

"Moramo odlučiti kamo ih želimo poslati i kako će biti zaštićeni, u kakvo će okruženje biti smješteni", rekao je Fontaine Reutersu na Trgu svetog Petra.

"Ima muzeja diljem svijeta s autohtonim artefaktima iz Kanade i stoga ovo mora biti vrlo uključiva rasprava s puno različitih jurisdikcija", rekao je.

Treba se utvrditi jesu li predmeti darovani ili oduzeti bez dopuštenja, dodao je.

To ne zabranjuje Katoličkoj Crkvi i njezinim najvišim vlastima da započnu rasprave o tome što učiniti po pitanju tih artefakata i njihovim vraćanjem u Kanadu", rekao je.

Vatikanski muzeji često posuđuju predmete drugim institucijama i kažu da bi kajak mogao krenuti na turneju kad bude obnovljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:03