NEGATIVNO MIŠLJENJE

Domovinski pokret ‘pao‘ na reviziji: U poslovnim knjigama stranke otkriveno 14 krupnih nepravilnosti

Stanje utvrđeno u poslovnim knjigama i iskazano u financijskim izvještajima za 872 419 kuna veće je od stvarnog stanja

Domovinski pokret


 

 Vlado Kos/Cropix

Utvrdivši 14 krupnih nepravilnosti u poslovnim knjigama Domovinskog pokreta (DP) za 2021., Državna revizija izdala je toj stranci nepovoljno mišljenje, a izvješće o nepravilnostima u DP-u, prema riječima glasnogovornice Revizije Josipe Maraković, u ponedjeljak dostavila Državnom odvjetništvu.

- Domovinski pokret dobio je uvjetno mišljenje o financijskim izvještajima i usklađenosti poslovanja za 2020. uz 27 naloga i preporuka, od kojih 13, kako smo utvrdili u reviziji za 2021., nije provedeno - istaknula je Josipa Maraković.

Među najvećim nepravilnostima u poslovanju Domovinskog pokreta u prošloj godini u Reviziji, među ostalim, ističu bilježenje poslovnih događaja na temelju dokumentacije, koja, kažu, u najvećoj mjeri nije ni kontrolirana niti ovjerena, neuredno blagajničko poslovanje i vođenje podataka o donacijama za kampanje.

- Stanje novčanih sredstava krajem godine utvrđeno u poslovnim knjigama i iskazano u financijskim izvještajima je za 872.419 kuna veće od stvarnog stanja - navodi Revizija, precizirajući da je DP prikazao stanje na završnom računu u iznosu od milijun i 927 tisuća kuna, a nadzorom je utvrđeno da se radilo o stvarnom iznosu koji je manji za 872.419 kuna od prikazanoga.

Prema istome izvoru, DP je lani prikazao prihod od 6,1 milijun kuna, a rashod od 6,8 milijuna kuna. Oba izračuna, utvrdila je Revizija, nisu točna. Rashode je trebalo, navodi Revizija, prikazati u visini sedam milijuna i 290 tisuća kuna, a prihode u iznosu od šest milijuna i 491 tisuću kuna.

Predviđene kazne

Kako doznajemo u Reviziji, za pravne osobe kojima su utvrđene nepravilnosti u poslovanju u izvješćima Državne revizije predviđene su prekršajne kazne u rasponu od 20 tisuća do 50 tisuća kuna, dok odgovorne osobe u strankama dodatno mogu biti kažnjene iznosom dvije tisuće do 20 tisuća kuna. Prekršajne prijave podnosi Državno odvjetništvo, a Revizija, kako nam je rečeno, ne dobiva od DORH-a informacije o tijeku prekršajnih postupaka.

Tijekom 2021. DP-u je bio predsjednik Miroslav Škoro, a na funkciji glavnog tajnika stranke izmjenjivali su se Miljenko Ćurić, Dario Žepina i Danijel Spajić. Škoro i DP razišli su se krajem 2021., kada je vođenje stranke privremeno preuzeo Mario Radić, sadašnji zamjenik predsjednika DP-a Ivana Penave.

- Izvješće Revizije potvrdilo je sve argumente kojima je sadašnje vodstvo stranke u rujnu 2021. tražilo od tadašnjeg vodstva predvođenoga Miroslavom Škorom raspravu o poslovanju stranke i stavljanje mandata na raspolaganje.

Negativna ocjena

Upozoravali smo na nedostatak dokumentacije, računa, evidencija o poslovanju stranke za vrijeme dok je predsjednik bio Škoro - kazao nam je Mario Radić u osvrtu na izvješće Revizije. Radić kaže da je tijekom ove godine DP proveo sve preporuke i naloge koje je stranci dala Revizija.

- Očekujem da će iduće izvješće Revizije o stranci biti potpuno drugačije, ako ne i bezuvjetno - kazao nam je zamjenik predsjednika DP-a.

Domovinski pokret jedini je od 53 političke stranke čije je poslovanje u 2021. godini pregledala Državna revizija dobio negativnu ocjenu. Bezuvjetno mišljenje dobili su i HDZ i SDP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:46