KONTRA SAVJETA STRUČNJAKA

'DON DELAŠI' S ISTOKA EUROPE PRIJETE MASOVNIM OKUPLJANJIMA NA USKRS Patetični Vučić na koljenima moli patrijarha, a u Rusiji se odvija pravi cirkus

 
 Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

U nedjelju 19. travnja pravoslavni vjernici slave Uskrs. Državne vlasti u pravoslavnim zemljama su u napetosti jer, iako su zabranili okupljanje vjernika na liturgijama (misna slavlja) po hramovima povodom Uskrsa, i imaju mnoštvo problema s tamošnjim don Josipima Delašima iz splitske Sirobuje, ultrakonzervativnim svećenicima koji ne žele slušati savjete stručnjaka.

Kako ne bi došlo do okupljanja vjernika u hramovima, u Srbiji je uveden još duži policijski sat, puna 74 sata, trajat će od petka u 17 do utorka u 5 ujutro (prošlog vikenda je trajao 60 sati), a u Sjevernoj Makedoniji ograničili su kretanje čak na dan ranije, od četvrtka do utorka.

Srbijanski predsjednik Vučić kazao je kako će kleknuti pred patrijarha SPC-a Irineja i moliti ga da u hramove ne ulaze vjernici. Naime, Vučić je ovih dana imao veliku strku u svom kriznom stožeru, kada je poznati epidemiolog dr. Predrag Kon, najavio svoj odlazak iz tima, upravo zato što je patrijarh Irinej uputio zahtjev da se zbog Uskrsa ublaže mjere borbe protiv korone i dopusti vjernicima da dođu na uskršnje liturgije kao i na blagoslov uskršnje trpeze.

Predrag Kon je kazao da će on otići i "prepustiti borbu s koronom boljima od sebe" ako se to dogodi. Patrijarh Irinej, u uskršnjoj poslanici kazao je kako je neophodno podržati napore nadležnih vlasti i stručnjaka na zaštiti od koronavirusa, ali pozvao vjernike da se mole Bogu te "redovno i aktivno sudjeluju u liturgiji". Inače, nedavno je od korone umro valjevski episkop Milutin, koji je govorio kako unatoč zarazi i dalje treba dolaziti u crkve, moliti se i pričešćivati.

Zdvojni Vučić, stiješnjen između SPC-a koji je njemu i njegovoj stranci jedan od stožernih političkih oslonaca, našao se u procjepu (slično kao kod nas u odnosu HDZ-a s Katoličkom crkvom u Hrvata).

No, Vučić je prelomio i kazao kako će tu podržali stav liječnika i živote ljudi. Naime, u Srbiji je stanje najdramatičnije od svih zemalja regije, tamo je zaraženo preko 4100 ljudi, a broj umrlih približava se brojci od sto. Stručnjaci su stoga kazali da bi dopuštenje okupljanja u hramovima moglo od Srbije mogli napraviti novu Italiju ili Španjolsku.

Aleksandar Vučić je stoga pooštrio mjere te istupio u javnosti s još jednim patetičnim happeningom o klečanju pred patrijarhom. Vučić je kazao da mu ne pada na pamet da hapsi vladike i svećenstvo, "ali ja to ne razumijem”, rekao je Vučić. No, neki se u Srbiji pribojavaju da bi u provinciji mnogi svećenici mogli postupiti kao sirobujski župnik te ionako tešku situaciju sa širenjem zaraze učiniti još gorom. Liječnici u Srbiji rade sve što mogu, ali rade na granici izdržljivosti.

I u Crnoj Gori su na nogama. Naime, tamo se ni unatoč koroni nije smirila situacija oko Zakona o slobodi ispovijesti. Podsjetimo da su protestne litije (procesije) prosrpskih i proruskih stranaka, anticrnogorskih i vjernika SPC-a u Crnoj Gori trajale čak i kada su u toj zemlji zabilježeni prvi zaraženi od koronavirusa.

Prošlog vikenda, u Podgorici je priveden u policiju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) te nekoliko prosrpskih i proruskih političara, zbog okupljanja oko hrama. U Crnoj Gori su stoga zabranjena sva okupljanja u hramovima, i Crnogorske pravoslavne crkve kao i one pod "ingerencijom" SPC-a, ali tamošnja je policija na nogama, bojeći se da bi moglo doći do provokativnih okupljanja u hramovima, kako bi se izazvao propagandno-politički efekt i ponovno uzburkale etničko-političke strasti, koje je korona trenutno obustavila i stavila sa strane.

Naime, SPC te prosrpske stranke koje negiraju i samu državnost Crne Gore i protive se autokefalnosti CPC-a, mogle bi ovaj Uskrs u doba korone, opet iskoristiti za svoje političke ciljeve i destabilizaciju crnogorske države i vlasti, smatraju u Podgorici.

U Rusiji je također stanje s koronom sve lošije. Vladimir Putin je u svom nedavnom istupu izrazio veliku zabrinutost, a najavio je i uključenje vojske u borbu s koronom te pojačao karantenu i mjere zaštite i kretanja u Moskvi gdje je stanje najlošije. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je objavio kako se grad nalazi još u podnožju vrhunca zaraze, "nismo ni na pola puta".

U Rusiji ima gotovo 25 tisuća oboljelih (od toga dvije trećine u Moskvi) i nešto manje od 200 umrlih, ali je u zadnja 24 sata (14.-15. travnja) zaraženo novih 3388 ljudi. I u Rusiji su zatražili od svećenika da ne održavaju liturgije s vjernicima.

I patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril, pozvao je vjernike da de idu u crkve, gdje će liturgije održavati samo svećenici te vjernike uputio kako da u svom domu blagoslove uskršnji stol.

No, očito je da ima puno onih koji ga neće poslušati te postoji veliki otpor u dijelu svećenstva, koji svojim ponašanjem ugrožavaju ljudske živote. Osim toga, Kiril je pozvao vjernike da ne ljube ruke svećenicima.

U Moskvi je zaraženo čak 39 svećenika, što je izazvalo tamošnje vodstvo RPC-a da se počne pridržavati uputa kriznog stožera. Tako je siktivkarski patrijarh Pitirim, u regiji Komi, gdje na 100 tisuća stanovnika ima najviše zaraženih u Rusiji i na četvrtom su mjestu po broju bolesnih od Covida-19, otvoreno pozvao vjernike da dođu u hramove te čak najavio tužbu protiv države jer krši osnovno ustavno pravo na slobodu savjesti i vjeroispovijesti.

- Zatvarati hramove, zabranjivati vjernicima da dolaze na liturgije i budu pričešćeni (u pravoslavnim crkvama vjernici se pričešćuju s istom žlicom, što je kod mnogih i bio razlog zaraze) ne smije se onemogućiti ni pod kojim razlogom i nikada - poručio je episkop Pitirim. Štoviše, on vidi i pojavu antikrista.

- Postoji proročanstvo - kaže episkop Pitirim - da se Uskrs ne obilježi dostojno kako to nalaže crkva, doći će Antikrist. On čak i u imenu virusa "korona" (kruna na ruskom) vidi "krunidbu Antikrista", te da bi se to spriječilo treba ići u hramove, a zvonjavom zvona uliti duhovnu snagu u vjernike i preplašiti Sotonu.

I u Jekaterinburgu, četvrtom po važnosti gradu u Rusiji (nakon Moskve, Sankt Peterburga i Sočija) krizni stožer je imao okapanja s tamošnjim episkopom koji je imao punu crkvu vjernika, a na napade je odgovorio da su svi vjernici nakon izlaska iz crkve koristili dezinfekcijsko sredstvo.

I konačno u Bjelorusiji, gdje Aleksandar Lukašenko ne priznaje virus, govoreći da nitko od korone u njegovoj zemlji neće umrijeti (mada podaci govore da ih je već više od 30 umrlo, a broj zaraženih premašio je 3 tisuće), bogoslužja na Uskrs će biti, samo je sada pitanje koliko vjernika će doći u hramove, s obzirom na to da su se tamošnji stanovnici samoorganizirali u borbi s opakim virusom te dragovoljno ne izlaze iz svoju domova.

No bez obzira na to, poglavar Bjeloruske pravoslavne crkve (koja je pod kanonskom i teritorijalnom ingerencijom RPC-a) mitropolit Pavel, uveo je mjere sigurnosti u hramove i svuda postavio dezinficirajuća sredstva, te zabranio svećenicima da im vjernici ljube ruke, a nakon što vjernici poljube ikonu ona se dezinficira. Osim toga, nedavno je nadletio Minsk u helikopteru, kako bi blagoslovio grad i izmolio zaštitu od koronavirusa za cijelu Bjelorusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:30