SLIJEDE PREGOVORI

Donald Trump će zabraniti TikTok ne bude li do 15. rujna dogovora o prodaji u SAD-u

Trump je rekao i da će američko ministarstvo financija dobiti velik novac od ove prodaje, no nije jasno kako će do toga doći
TikTok / Donald Trump
 Jim Watson/AFP

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u ponedjeljak da se ne protivi tome da Microsoft Corp preuzme američke operacije TikToka, najavivši da će zabraniti njegov servis u SAD-u ne dođe li do prodaje do 15. rujna.

Ove su najave uslijedile nakon što je Trump u petak objavio da planira zabraniti američke operacije ove kineske video aplikacije nakon odbijanja moguće prodaje Microsoftu.

Trumpova današnja objava potvrđuje izvješće koje je Reuters prenio u nedjelju da se Trump složio dati tvrtki ByteDance 45 dana za pregovore o prodaji ove popularne video aplikacije Microsoftu.

Trump je također rekao da će američko ministarstvo financija dobiti velik novac od ove prodaje, no nije jasno kako će do toga doći.

Microsoft je u nedjelju objavio da razgovarao s Trumpom i da je spreman nastaviti razgovore o prodaji TikToka u SAD-u.

Mnogi prominentni republikanci, uključujući kongresnog republikanskog čelnika Kevina McCarthyja, objavili su izjave potpore Microsoftovoj akviziciji TikTokovih operacija u SAD-u.

Neki kongresni dužnosnici zabrinuti su mogućim negativnim utjecajem Trumpove zabrane TikToka na mlade glasače, s obzirom da aplikacija ima 100 milijuna korisnika u SAD-u.

Microsoft and TikTokova tvrtka vlasnica ByteDance obavijestili su američku vladu o namjeri da istraže preliminarni prijedlog Microsofta da kupi TikTokov servis u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Američki dužnosnici navode da TikTok predstavlja nacionalni rizik zbog osobnih podataka s kojima raspolaže. TikTokov izvršni direktor Kevin Mayer objavio je prošlog tjedna na blogu da je tvrtka odlučna slijediti američke zakone i da je dopustila stručnjacima uvid u svoje operacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2020 11:48