JEDNOSTAVNO?

DONALD TRUMP IMA RECEPT 'Kako izbjeći plaćanje carina? Proizvodnjom naših proizvoda u našoj dobroj staroj Americi'

 Jonathan Ernst / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump je radi izbjegavanja viših carinskih tarifa zatražio u subotu od američkih industrijalaca da proizvode u Sjedinjenim Državama umjesto da uvoze kineske proizvode.

"Kako izbjeći plaćanje carina? Proizvodnjom naših proizvoda u našoj dobroj staroj Americi. Jednostavno!", napisao je američki predsjednik na Twitteru.

Više od 250 milijarda dolara uvoza podložno je kaznenim carinskim tarifama, koji su u petak prešle s 10 na 25 posto za 200 milijarda dolara. Donald Trump je naredio tijekom večeri pokretanje procedure određivanja carina za oko preostalih 300 milijardi kineskog uvoza.

Ako dođe do novog povećanja ono će stupiti na snagu tek za nekoliko mjeseci, ali omogućuje stezanje obruča oko Kine u teškim trgovinskim pregovorima koji su u tijeku.

Ta bi mjera trebala obeshrabriti uvoz iz Kine i poskupjeti njihove proizvode, ali mogla bi se obiti o glavu američkih tvrtki i potrošača.

Te su carine fakturirane američkim uvoznicima kineskih proizvoda, a ne kineskim izvoznicima i odrazit će se na njihovim prodajnim cijenama.

Američka srednja klasa će plaćati skuplje brojne proizvode široke potrošnje.

Organizacija Trade Partnership izračunala je da bi carine koje su stupile na snagu u petak poskupjele godišnju potrošnju jedne četveročlane obitelji za 767 dolara.

Peking tvrdi da neće popustiti prijetnjama. "Kina neće kapitulirati pod pritiskom", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine Gao Feng.

Kinesko-američki pregovori u četvrtak i petak u Washingtonu nisu završili dogovorom. Razgovori koje je predsjednik Trump ocijenio "iskrenim i konstruktivnim" trebali bi se nastaviti još neutvrđenog datuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:34