BIJES NAKON PORAZA

Donald Trump iz hrvatskog susjedstva: ‘Niste glasali za mene? OK, isključujem grijanje!‘

Vidno uzrujani Dodik poručio je da nema šanse da će surađivati s novim gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem
Milorad Dodik
 Miomir Jakovljevic/Anadolu Agency Via Afp

Milorad Dodik još se ne miri s porazom u Banjaluci, kojoj će na čelu sada biti Draško Stanivuković iz PDP-a. Dodikov bijes sručio se na Banjaluku nesmiljenom žestinom - odmah je poručio da "nema šanse" da njegov SNSD surađuje sa Stanivukovićem, kazavši mu da će ga prvu godinu pustiti i neće tražiti njegovu smjenu, a "za poslije ćemo vidjeti".

No, razočarani i uvrijeđeni "Laktašenko", kako su ga već prozvali nakon gubitka izbora, zbori: "Uzet ću biračke spiskove i vidjeti gdje je Stanivuković dobio podršku kako više tim mjestima ne bih davao pomoć", kaže Dodik i ljutito ističe da će obustaviti sve investicije i subvencije s nivoa Republike Srpske za Banjaluku, pa tako i one za grijanje, "pa da vidimo", prijeti Dodik.

On je osim u Banjaluci izgubio prednost i u drugom po važnosti gradu u RS-u, Bjeljini, gdje je dobila stranka SDS, koju su osnovali osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić i Nikola Koljević. Dodik se čak usporedio s Churchillom, koji je izgubio prve poslijeratne izbore 1946. godine. No, nije mirno niti u Federaciji BiH, pogotovo u općini Ilijaš, gdje se najavljuju prosvjedi i traži novo prebrojavanje glasova. Naime, tamo je pobjedu proglasio Amar Dovadžija iz stranke Narod i pravda, ali su iz tamošnjeg izbornog povjerenstva poručili da je ipak najviše glasova osvojio dosadašnji gradonačelnik Akif Fazlić iz SDA. Građani su se počeli okupljati ispred općine, a podršku Dovadžiji došao je dati i Elmedin Konaković, šef NiP-a, pa se očekuje da bi u tom mjestu moglo biti i gužve.

Inače, niti obitelji Izetbegović ovi izbori nisu išli na ruku. I u Goraždu je nakon 12 godina došlo do promjene i tamo će Ernest Imamović kao kandidat SDP-a, Naroda i pravde i Naše stranke voditi grad na Drini. Osim što je SDA izgubila glavni grad Sarajevo, ni unuka osnivača stranke i prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića, Nađa Berberović Dizdarević, nije uspjela ući u gradsko vijeće općine Stari grad, iako je pomalo neočekivano, pred izbore na svom Facebook profilu podržala prava LGBTQ zajednice, što joj nije donijelo više od 235 glasova i tek 11. mjesto na listi svoje stranke, koja se sigurno iznenadila tom njenom objavom u znak podrške seksualnim manjinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:55