DONESENA PRESUDA

Donald Trump mora platiti astronomskih 83 milijuna dolara odštete zbog klevete!

Bivši predsjednik je omalovažavao kolumnisticu Jean Carroll i poricao njezine optužbe za silovanje

Donald Trump napušta sud prije izricanja presude

 Charly Triballeau/Afp

Bivši predsjednik Donald Trump trebao bi platiti vrtoglavih 83,3 milijuna dolara spisateljici E. Jean Carroll zbog izjava u javnosti koje je iznio 2019. u kojima je omalovažavao Carroll i poricao da ju je silovao, odlučila je savezna porota na Manhattanu u petak.

Porota je zaključila da Trump treba spisateljici platiti odštetu od 18,3 milijuna dolara - 11 milijuna dolara za financiranje kampanje za popravak ugleda i 7,3 milijuna dolara za emocionalnu štetu prouzročenu Trumpovim izjavama u javnosti 2019. godine.

Trump bi također trebao platiti 65 milijuna dolara odštete zbog zlonamjernih izjava o Carroll, utvrdila je porota.

image

E. Jean Carroll napušta sud nakon presude

Angela Weiss/Afp
image

E. Jean Carroll s odvjetnicima

Angela Weiss/Afp

Ukupno je riječ o svoti koja je osam puta veća od iznosa koji je Carroll tražila u svojoj početnoj tužbi. Za razliku od spisateljice, Donald Trump nije bio u sudnici prilikom izricanja presude. Otišao je pola sata prije nego što su porotnici donijeli odluku.

Porota je odluku donijela nakon manje od tri sata vijećanja.

Carroll, koja je 27 godina pisala kolumnu za časopis Elle, tvrdila je da je Trump uništio njen ugled te da bi trebao platiti milijune dolara odštete jer je 2019. porekao da ju je silovao gotovo četvrt stoljeća ranije.

Donald Trump je tvrdio da nikada nije čuo za Carroll te da je ona izmislila svoju priču kako bi potaknula prodaju svojih memoara.

Njegovi odvjetnici rekli su da je Carroll bila gladna slave i da je uživala u pozornosti obožavatelja dok je govorila protiv svog neprijatelja.

image

E. Jean Carroll napušta sud nakon presude

Angela Weiss/Afp
image

E. Jean Carroll napušta sud nakon presude

Spencer Platt/Getty Images Via Afp

Trumpova višestruka suđenja su postala središte njegove kampanje za predsjedničke izbore 2024., a bivši predsjednik koristi svoju društvenu platformu Truth Social kako bi kritizirao Carroll i suca čak i nakon što je suđenje započelo.

Trump često koristi svoje sudske procese kako bi pridobio pristaše i prikupio sredstva dok se natječe za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, pri čemu pravne postupke naziva političkom urotom.

Donald Trump je na svojoj društvenoj mreži objavio da će se žaliti na odluku.

- Kakva glupost! U potpunosti se ne slažem s obje presude i uložit ću žalbu na cijeli ovaj lov na vještice u režiji Bidena usmjeren na mene i Republikansku stranku. Naš pravni sustav je izvan kontrole i koristi se kao političko oružje. Oduzeli su sva prava iz Prvog amandmana. OVO NIJE AMERIKA!, napisao je.

image

Donald Trump napušta sud prije izricanja presude

Charly Triballeau/Afp
image

Donald Trump napušta sud prije izricanja presude

Charly Triballeau/Afp
image

Donald Trump napušta sud prije izricanja presude

Charly Triballeau/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 05:26