POVRATAK U WASHINGTON

Donald Trump najavio ponovnu kandidaturu za predsjednika? ‘Propadamo, moram spasiti našu zemlju‘

Prema medijima, bivši predsjednik bi u rujnu mogao objaviti da ulazi u treću predsjedničku kampanju

Donald Trump

 Mandel Ngan/Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump u utorak je nagovijestio da bi po treći put mogao ući u predsjedničku utrku, rekavši na skupu koji su organizirali bivši članovi njegove administracije da su pokušaj njegova opoziva i istraga napada na Kapitol 6. siječnja 2021. smišljeni kako bi ga se u tome spriječilo.

"Žele vam nauditi, ali zapravo žele nauditi meni kako ne bih ponovno radio za vas...mislim da u tome neće uspjeti", rekao je Trump svojim pristašama koji su na to zaorili "Još četiri godine".

Trump je to rekao na skupu Instituta America First Policy u Washingtonu, prvi put došavši u glavni grad otkako je sišao s dužnosti u siječnju 2021. Prema medijima, bivši predsjednik bi u rujnu mogao objaviti da ulazi u treću predsjedničku kampanju.

Iako to nije službeno najavio, u govoru je dao naslutiti da ne planira otići u političku anonimnost.

Umjesto toga, istaknuo je kako osjeća da se mora angažirati unatoč onome što je nazvao "progonom" predsjednice Kongresa Nancy Pelosi, demokrata i povjerenstva koje istražuje upad na Kapitol.

"Da sam se zatvorio u kuću i samo mirno promatrao, progon Donalda Trumpa bi stao istog trena", rekao je. "Ali neću to učiniti...Moram spasiti našu zemlju".

Tijekom govora, Trump je članove povjerenstva nazvao "razbojnicima" i ponovio ničim dokazane tvrnja da je pobijedio na predsjedničkim izborima 2020.

"Uvijek kažem da sam se kandidirao prvi put i pobijedio. A onda sam se kandidirao drugi put i prošao još bolje. Kakva je to sramota bila! Ali možda ćemo morati to učiniti ponovno", istaknuo je Trump.

image

Donald Trump

Drew Angerer/Afp

‘Nacija koja propada‘

Slično kao i svom inauguracijskom govoru 2017., Trump je imao surov ton, oslikavajući zemlju prožetu kriminalom, drogom i beskućništvom.

"Mi smo nacija koja propada", rekao je Trump.

"Opasno poremećeni lutaju našim ulicama nekažnjeno. Živimo u tako drugačijoj zemlji iz jednog primarnog razloga: nema više poštivanja zakona i sigurno nema reda. Naša je zemlja sada septička jama kriminala", rekao je Trump, povremeno spominjući konkretne zločine visokog profila.

Trump je u jednom trenutku pohvalio način na koji je kineski predsjednik Xi Jinping postupao s dilerima droge, prisjetivši se trenutka u kojem mu je kineski kolega govorio o "brzim suđenjima" za narko-kriminalce u kojima bi ljude osudio za "dva sata".

"Zvuči užasno, zar ne? Ali oni nemaju problema. Ne treba 15 godina za suđenje", rekao je Trump prije nego što je podržao "vrlo strogu smrtnu kaznu za dilere" - nešto za što se zalagao otkad je bio predsjednik.

Trump je ponovio republikanski optimizam da će međuizbori 2022. biti izvanredna godina za stranku.

Dodao je: "Ovdje sam pred vama kako bih počeo govoriti o tome što moramo učiniti da bismo ostvarili tu budućnost kada osvojimo trijumfalnu pobjedu 2022. i kada republikanski predsjednik ponovno preuzme Bijelu kuću 2024., u što čvrsto vjerujem da će se dogoditi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:11