CAPITOL HILL

DONALD TRUMP ODAO POČAST PREMINULOM AMERIČKOM PREDSJEDNIKU GEORGEU H. W. BUSHU 'Odlučan u vrijeme rata, predsjednik Bush bio je blag u vrijeme mira'

 
Melania i Donald Trump
 Shawn Thew/Pool / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump došao je u ponedjeljak navečer odati počast svom republikanskom prethodniku Georgeu Herbertu Walkeru Bushu čiji je lijes prekriven američkom zastavom izložen javnosti na štovanje na Capitol Hillu, u Washingtonu.

Donald Trump i supruga Melania ušli su tijekom večeri u okruglu dvoranu u šutnji i ozbiljnih lica. Američki predsjednik je stojeći ispred lijesa salutirao a zatim su se uputili prema izlazu.

Republikanac George H. W. Bush je rekao da nije glasovao za Donalda Trumpa 2016. No sadašnji predsjednik mu je odao dužnu počast, a napose je odobrio slanje predsjedničkog Boeinga 747 kojim je lijes u ponedjeljak dovezen u Washington.

President Donald Trump salutes alongside first lady Melania Trump in front of the flag-draped casket of former President George H.W. Bush in the Capitol Rotunda in Washington, Monday, Dec. 3, 2018. Pablo Martinez Monsivais/Pool via REUTERS
Pablo Martinez Monsivais/Pool / REUTERS
Melania i Donald Trump
US President Donald J. Trump and First Lady Melania Trump take a moment of silence at the casket containing the body of former US President George H.W. Bush in Rotunda of the US Capitol in Washington, DC, USA, 03 December 2018. Shawn Thew/Pool via REUTERS
Shawn Thew/Pool / REUTERS
US President Donald J. Trump and First Lady Melania Trump take a moment of silence at the casket containing the body of former US President George H.W. Bush in Rotunda of the US Capitol in Washington, DC, USA, 03 December 2018. Shawn Thew/Pool via REUTERS
Shawn Thew/Pool / REUTERS

"Život Georgea H. W. Busha utjelovljuje ono što je u Americi doista iznimno", napisao je Trump o 41. predsjedniku Sjedinjenih Država koji je u petak umro u Houstonu, u Teksasu, u 94. godini.

"Odlučan u vrijeme rata, predsjednik Bush je bio blag u vrijeme mira", dodao je republikanski milijarder.

Njegov potpredsjednik Mike Pence je tijekom poslijepodneva sudjelovao na službenoj svečanosti organiziranoj na Capitol Hillu.

"Njegov će primjer uvijek biti nadahnuće a njegovo cjeloživotno služenje bit će zauvijek upisano u srcu američkog naroda", rekao je Pence.

Lijes s posmrtnim ostatcima dočekali su njegov sin, 43. američki predsjednik George W. Bush i suradnici držeći ruku na prsima, na ulazu u impozantnu zgradu Kongresa, gdje je 1960-ih počeo svoju dugu političku karijeru.

Prije nego je lijes uz vojnu počasnu stražu unesen u zgradu ispaljen je 21 počasni plotun.

Nakon svečanosti, vrata su bili otvorena javnosti. Počasna straža će stajati nešto više od 37 sati.

U srijedu, koja je u SAD-u dan žalosti, Trump će nazočiti državnom ispraćaju u katedrali u Washingtonu.

Na njemu bi trebali sudjelovati i bivši demokratski predsjednik Bill Clinton sa suprugom Hillary, George W. i Laura Bush te Barack i Michelle Obama, ali popis uzvanika još nije objavljen.

Berlin je najavio dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel.

Bivši kanadski premijer Brian Mulroney će održati oproštajni govor, pišu američki mediji.

Nakon obreda u episkopalnoj crkvi sv. Martina u Houstonu lijes s posmrtnim ostatcima bivšeg američkog predsjednika će se vlakom prevesti na sveučilišni kampus A&M u Teksasu, gdje je predsjednička knjižnica Georgea Busha iza koje će biti pokopan uz suprugu Barbaru koja je umrla u travnju i Robin, njihova kćer koja je umrla od leukemije u trećoj godini života.

Devedesetogodišnjak je bolovao od oblika Parkinsonove bolesti.

Amerikanci će ga pamtiti i po tome što je 1990. u Kuvajtu vodio zadnji rat iz kojeg je Amerika izašla kao pobjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 20:47