BIVŠI PREDSJEDNIK

Donald Trump rekao da neće svjedočiti na suđenju za prijevaru u New Yorku

Suđenje za građansku prijevaru jedan je od nekoliko pravnih izazova s kojima se bivši predsjednik suočava

Donald Trump 

 Angela Weiss/Afp

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da neće svjedočiti u sudnici u New Yorku ovog tjedna, gdje se očekivalo da će se pojaviti po drugi put da bi dokazao da njegova tvrtka nije lažno prikazala vrijednost svojih nekretnina kako bi dobila povoljno financiranje.

Suđenje za građansku prijevaru, koje je počelo u listopadu, jedan je od nekoliko pravnih izazova s kojima se bivši predsjednik suočava dok se pokušava vratiti u Bijelu kuću.

Trump je u nedjelju na društvenim mrežama rekao da "neću svjedočiti u ponedjeljak". Bivši predsjednik i republikanski favorit za sljedeće predsjedničke izbore rekao je da je već svjedočio i da nema "ništa više za reći osim da se radi o potpunom miješanju u izbore".

U njegovom prvom pojavljivanju u studenome Trump je često izbjegavao izravne odgovore i dosta vremena potrošio žaleći se na nepravedno postupanje.

Sudac koji nadzire suđenje, Arthur Engoron, već je presudio da su Trump i njegovi odrasli sinovi manipulirali financijskim izvješćima kako bi prevarili banke i osiguravatelje želeći ishoditi bolje uvjete kredita i osiguranja.

Državna tužiteljica New Yorka Letitia James traži 250 milijuna dolara odštete i trajnu zabranu Trumpu i njegovim sinovima Donaldu Jr.-u i Ericu da vode poslove u New Yorku.

Trump se suočava s četiri nepovezane savezne i državne kaznene optužnice, uključujući dvije koje proizlaze iz njegovih pokušaja da poništi rezultate predsjedničkih izbora 2020. U svim tim slučajevima izjasnio se nevinim.

Ipak, niti jedan od ovih slučajeva nije ugrozio njegovo vodstvo u utrci za za republikansku predsjedničku nominaciju i izazivanje demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima u studenome sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 16:54