SPREMA SE SHOW

Donald Trump vježba trenutak uhićenja: Evo kako od hapšenja planira napraviti veliki spektakl!

Trump svojoj odanoj publici želi pokazati da ‘močvara‘ bilo kome može namjestiti politički motivirane procese
 Ed Jones/Afp

Iako je odvjetnički tim Donalda Trumpa prošloga tjedna medijima najavio da će se bivši predsjednik, u slučaju da protiv njega uistinu bude podignuta optužnica, dobrovoljno predati njujorškom tužiteljstvu kako bi se izbjegao medijski spektakl, dobro upućeni izvori koji su s redakcijom NYT-ja razgovarali pod uvjetom anonimnosti tvrde da se 45. stanar Bijele kuće zapravo nada sceni u kojoj će ga organi reda i mira u lisicama, uz zasljepljujuća svjetla brojnih fotoreportera, nasilu izvesti iz njegova floridskog kompleksa.

Štoviše, Trumpovi suradnici navode kako se trenutačno ozbiljno razmatra ideja da se republikanski predsjednički kandidat, dok ga odvode u lisicama, uzdignute glave ironično i podsmjehne kamerama kako bi simpatizerima još jednom ismijao cijeli "politički namješten lov na vještice", sebe prikazavši kao neustrašivog lidera koji zaslužuje još jedan mandat u Washingtonu.

- Trump svojoj odanoj MAGA publici želi pokazati da ‘močvara‘ bilo kome može namjestiti politički motivirane procese, možda čak i njima samima - rekla je NYT-ju osoba koja je ovoga vikenda razgovarala s bivšim američkim predsjednikom, dodavši da su njegovi najbliži suradnici zabrinuti zato što Trump u posljednje vrijeme djeluje kao da je totalno odsječen od stvarnosti i živi u vlastitom svijetu.

Dok mediji posljednjih dana neumorno vrte priloge i najnovije informacije vezane uz njegov slučaj, i vode rasprave o tehničkim detaljima uhićenja osobe za čiju su sigurnost još uvijek zaduženi agenti Tajne službe, bivši predsjednik igra golf i sudjeluje na zabavama bliskih prijatelja na Floridi, kojima čak nudi i svoje "DJ usluge".

Međutim, još bolje upućeni izvori tvrde da se bivši predsjednik, zapravo, užasava moguće optužnice, a njegov strah datira još iz 1970-ih godina, kada su se prvi put pokretale istrage zbog poslovanja kompanije Trump Organizations. Upravo je zato mogul tijekom svoje bogate karijere velik trud uložio u to da sudjeluje u postavljanju javnih dužnosnika nad kojima bi imao utjecaj da sabotiraju sudske procese koji se vode protiv njegove obitelji.

image

Trumpovi pristaše na Floridi

Giorgio Viera/Afp

Podsjetimo, Donald Trump je prošloga tjedna najavio da će "u utorak" biti uhićen zbog slučaja koji protiv njega vodi njujorško tužiteljstvo na čelu s Alvinom Braggom, a odnosi se na isplatu 130.000 dolara pornodivi Stormy Daniels u zamjenu za njezinu šutnju o navodnoj aferi. Sporna transakcija odvila se tijekom kampanje za predsjedničke izbore 2016., zbog čega je nadležno tužiteljstvo posumnjalo da je došlo do kršenja Zakona o izbornom financiranju te je otvorilo istragu pred velikom porotom pokušavši utvrditi postoji li dovoljno dokaza da se i formalno podigne optužnica protiv bivšeg predsjednika.

Iako "plaćanje nečije šutnje" samo po sebi nije kazneno djelo, tužitelji su pokušali iznos od 130.000 dolara prikazati kao ilegalnu donaciju Trumpovoj kampanji kako bi pokušali poduprijeti širu teoriju da je novac iskorišten s namjerom da se utječe na ishod izbora 2016.

Trumpov bivši osobni odvjetnik Michael Cohen, koji je godinama bio zadužen da "sanira štetu i ukloni prepreke", u kolovozu 2018. izjavio je da se smatra krivim za kršenje Zakona o izbornom financiranju, dodavši kako je zločin počinio na naredbu svog tadašnjeg šefa Donalda Trumpa, što bi moglo biti jedna od otegotnijih okolnosti protiv bivšeg predsjednika.

No, vrijedi napomenuti i da je slučaj star sedam godina već prošao preliminarnu analizu prethodnog tužitelja države New York i federalnih institucija, koji su zaključili da nema dovoljno dokaza da se pokrene proces protiv Donalda Trumpa zato što nisu pronašli zadovoljavajuće presedane na kojima bi ovaj slučaj uopće utemeljili pred sudom, a i vodeći pravni stručnjaci SAD-a, neovisno o ideološkoj pripadnosti, još uvijek ne mogu predvidjeti hoće li ovaj slučaj, prvi takve vrste, uopće "držati vodu" pred njujorškim sudom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 04:14