ČIN OČAJNIKA

Donald Trump žica novac od pristaša: ‘On očito želi iskoristiti ovu situaciju...‘

Donacije su i inače skočile daleko iznad uobičajenih od 200 do 300 tisuća dolara dnevno

Donald Trump

 Niyi Fote/Zuma Press/Profimedia/Niyi Fote/Zuma Press/Profimedia

Bivši američki predsjednik Donald Trump bombardirao je svoje pristaše s više od stotinu e-mailova tražeći novac nakon FBI-eva pretresa njegove rezidencije Mar-a-Lago na Floridi u potrazi za povjerljivim materijalima.

Tijekom dva posebno aktivna dana Trumpov odbor za političku akciju (PAC), zadužen za prikupljanje donacija za kandidaturu na predsjedničkim izborima, ubirao je više od milijun dolara na dan, prema izvorima Washington Posta. Donacije su i inače skočile daleko iznad uobičajenih od 200 do 300 tisuća dolara dnevno, ustvrdili su sugovornici koji su željeli ostati anonimni. Donacije su i dalje daleko iznad prosjeka.

Priljev novca dolazi u ključnom trenutku jer Trump razmišlja o ranoj najavi predsjedničke kampanje za 2024. godinu. Od početka godine bilježio je sve manji učinak svojih online inicijativa za prikupljanje novca. Savezna izborna komisija otkrila je da je bivši predsjednik prikupio 36 milijuna dolara u prvoj polovici godine, što je prvi put otkako je sišao s vlasti da je u šestomjesečnom razdoblju dobio manje od 50 milijuna dolara.

Novac je konkretan znak da Trump koristi situaciju dok je pod istragom Ministarstva pravosuđa zbog mogućih kršenja zakona uključujući Zakon o špijunaži, piše WaPo. Republikanske i desničarske grupe također su iskoristile FBI-ev pretres kako bi brzo prikupile novac od pristaša bombardirajući ih e-mailovima za prikupljanje sredstava i apelima za donacije - najčešće se koristeći agresivnim jezikom. U javnosti su Trump i gotovo svi republikanci na visokim razinama izrazili bijes zbog pretresa koji je povezan s Trumpovim očitim držanjem povjerljivih dokumenata u Mar-a-Lagu koje je uzeo iz Bijele kuće nakon napuštanja dužnosti.

Trumpove projekte prikupljanja sredstava vode Gary Coby i bivši voditelj kampanje Brad Parscale. Pristašama su slali i po devet poruka dnevno i koristili se alarmantnim frazama pisanim velikim slovima kao što su ‘‘PROVALILI SU U MOJ DOM" i "OVO JE LUDO". U jednoj e-mail poruci bila je anketa s pitanjem: ‘‘Slažete li se da je predsjednik Trump politički progonjen?"

Prijeteća retorika izazvala je strah među sigurnosnim dužnosnicima da bi prstaše Trumpa mogle odgovoriti nasiljem. Naoružani Trumpov pristaša u Ohiju ubijen je prošlog tjedna u pokušaju napada na ured FBI-a u Cincinnatiju.

Liz Cheney, republikanka koja je pretrpjela poraz u utrci za Zastupnički dom u Wyomingu i jedna od rijetkih koja se usprotivila Trumpu, rekla je kako bivši predsjednik sada potiče nasilje kao što je to činio usred prošlogodišnjeg napada na Capitol. Mike Pence, bivši potpredsjednik, u srijedu je pozvao stranku da ‘‘prestane s napadima na FBI‘‘.

Otkako je otišao s dužnosti, Trump je prikupio više od 100 milijuna dolara za pokretanje nove predsjedničke kampanje često s pogrešnim idejama, a njegov lik pojavljuje se i u e-mail porukama drugih republikanskih kandidata koje on podržava te koji nastoje prikupiti sredstva za kandidaturu na sljedećim predsjedničkim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:13