OSUĐENI PEDOFIL

DONATOR KOJI NE ŽELI BITI IMENOVAN Skandal s Jeffreyjem Epsteinom više od mjesec dana nakon smrti širi se i na američku znanstvenu zajednicu

 
 Jane Rosenberg / REUTERS

Iako je od samoubojstva Jeffreyja Epsteina u zatvoru u New Yorku prošlo više od mjesec dana, skandal oko tog milijardera i osuđenog pedofila ne samo da ne jenjava, nego se širi i na američku znanstvenu zajednicu.

Tako je Joichi Joi Ito, direktor Media Laba na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology), prije tjedan dana dao ostavku na tu poziciju zbog povezanosti s Epsteinom koji je u tajnosti izdašno financirao taj elitni interdisciplinarni istraživački centar.

FILE PHOTO: Joichi Ito, Director of the Media Lab of the Massachusetts Institute of Technology (MIT) attends the annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, January 17, 2017. REUTERS/Ruben Sprich/File Photo
Ruben Sprich / REUTERS
Joichi Ito

U kolovozu je vodstvo MIT-a priopćilo kako je u proteklih 20 godina od Epsteina primilo ukupnu donaciju od 800.000 dolara, no prošli je petak New Yorker objavio istraživački uradak koji pokazuje da je ozloglašeni milijarder Media Labu u tajnosti osigurao 7,5 milijuna dolara, uključujući i donacije Billa Gatesa te investitora Leona Blacka. Naposljetku, Ito je priznao kako je osobno dobio 500.000 dolara od Epsteina te dodatnih 1,2 milijuna dolara za investiranje u vlastite investicijske fondove.

Prema dokumentima i internim e-mailovima te svjedočenju zviždačice Signe Swenson, bivše djelatnice u Media Labu, razvidno je da je vodstvo toga znanstvenog centra primalo donacije Jeffreyja Epsteina i nakon što je prvi put uhićen u prošlom desetljeću. Podsjetimo, oko Jeffreyja Epsteina godinama su kružile glasine da je seksualno iskorištavao maloljetnice. Nekoliko se puta vodila policijska istraga te je 2006. godine na Floridi podignuta optužnica protiv njega za podvođenje i seksualno iskorištavanje maloljetnica. No, 2008. godine postignuta je kontroverzna sudska nagodba o priznanju krivnje. Prema toj nagodbi, Epstein je bio zaštićen od gonjenja na federalnoj razini te je u floridskom zatvoru odslužio 13 mjeseci na fleksibilan način koji mu je omogućavao da zbog posla vani bude 12 sati dnevno. Zanimljivo je da je Alexander Acosta, državni odvjetnik na Floridi koji je odgovoran za tu nagodbu, postao ministar rada u Trumpovoj vladi, ali je dao ostavku kada je u srpnju ove godine Epstein ponovno uhićen.

Pod stresom

Iako su čelni ljudi Media Laba znali da je Epstein osuđeni pedofil koji je, k tome, bio diskvalificiran i u MIT-jevoj bazi službenih donatora, nisu imali moralnih dvojbi oko njegovih donacija. Štoviše, Joichi Ito i njegov bliski suradnik Peter Cohen razvili su sustav prikrivanja Epsteinove uključenosti u razvoj Media Laba. Tako su ga u internoj prepisci označavali kao Voldemorta ili “donatora koji ne želi biti imenovan”. U ljeto 2015. godine Epstein je odlučio posjetiti Media Lab da bi vidio kako se razvijaju projekti, a njegov je posjet pripreman u strogoj tajnosti jer su u to doba neki djelatnici, poput docenta Ethana Zuckermana, izražavali zabrinutost zbog Itove povezanosti s ozloglašenim pedofilom.

Signe Swenson prisjetila se kako je danima uoči Epsteinova posjeta bila pod stresom, a svom nadređenom Peteru Cohenu rekla je da osuđeni pedofil ne bi trebao doći u kampus.

“Cohen se složio da je takav posjet neumjesan, ali je ustvrdio da je sve isplanirano i da je to Joijev projekt”, rekla je Signe Swenson za New Yorker.

Priznala je da se posebno nelagodno osjećala kad su joj rekli da će milijarder doći u pratnji dvije “asistentice”. “Bile su modeli iz Istočne Europe, sigurno. Sve žene među osobljem Laba bile su ljubazne prema njima. Razgovarale smo i o mogućnosti da te djevojke nisu bile dragovoljno u takvoj ulozi te kako bismo im u tom slučaju možda mogli pomoći”, dodala je Swenson koja je 2016. dala otkaz u Media Labu. U kolovozu ove godine i Ethan Zuckerman je objavio da napušta MIT u znak prosvjeda zbog povezanosti MIT-ja s Epsteinom. U svom priopćenju za javnost Zuckerman je istaknuo da je MIT “jasno prekršio vlastite vrijednosti radeći s Epsteinom i prikrivanjem tog odnosa”.

Iako je vodstvo MIT-ja, jednog od najboljih svjetskih sveučilišta u prirodnim i inženjerskim znanostima, ovih dana priopćilo kako provodi opsežnu istragu oko Epsteinovih ulaganja, razmjere štete teško je kontrolirati jer se stalno otkrivaju neki repovi iz prošlosti. Čini se da je Epstein s Media Labom bio povezan još od 1985. godine kad je taj istraživački centar osnovan. Tako je Virginia Giuffre, koja je kao tinejdžerica bila Epsteinova “seksualna robinja”, policijskim istražiteljima rekla da je bila prisiljena na seks s Marvinom Minskym (1927. - 2016.), “ocem umjetne inteligencije” i suosnivačem Media Laba. Virginiji je tada bilo 17, a Minskom 73 godine.

Osim MIT, Epstein je izdašno donirao i obližnji Harvard (oba se sveučilišta nalaze u Cambridgeu, dijelu Bostona). Još 2006. godine, kada su se optužbe protiv Epsteina pojavile u javnosti, glasnogovornik Harvarda priznao je da je sveučilište od njega tijekom tri godine dobilo 6,5 milijuna dolara, ali ne namjerava vratiti novac. Jeffrey Epstein bio je prijatelj i donator brojnih vrhunskih znanstvenika, uključujući i nobelovce, o čemu se hvalio na svojoj web stranici (jeffreyepsteinscience.com) koja je u međuvremenu ugašena.

“Namam nikakve veze”

Propitujući jesu li znanstvenici u Epsteinu vidjeli i nešto više od velikodušnog donatora, časopis The Chronicle of Higher Education nedavno je razotkrio široku mrežu “Epsteinovih znanstvenika”, među kojima su nobelovci, pokojni fizičar Murray Gell-Mann i neuroznanstvenik Richard Axel, pokojni matematičar Benoit Mandelbrot te harvardski matematičar i biolog Martin Nowak kojemu je za istraživanja donirao čak šest milijuna dolara. Tu je i Lawrence Krauss, autor bestselera “Fizika Zvjezdanih staza”, koji je prošle godine umirovljen na Državnom sveučilištu Arizona nakon učestalih optužbi kolegica za seksualno uznemiravanje. Krauss, kojemu je milijarder donirao 250.000 dolara za istraživanja, čak je u jednom intervjuu izrazio divljenje prema Jeffreyju Epsteinu koji je uvijek okružen “mladim i lijepim damama”. Svojom neumjesnom izjavom nije se proslavio ni poznati evolucijski biolog Robert Trivers sa Sveučilišta Rutgers, kojemu je Epstein donirao 40.000 dolara za istraživanja. “Kada danas djevojke napune 14 ili 15 godina, izgledaju poput odraslih žena prije 60 godina, stoga ne vidim te postupke tako groznima”, izjavio je Trivers za Reuters 2015. godine. Još je pohvalio Epsteina kao osobu od integriteta koja je za svoja nedjela odležala u zatvoru. Kad je u srpnju ove godine Epstein ponovno uhićen, Trivers se putem Twittera ispričao zbog svoje izjave.

Mnogi znanstvenici iz Epsteinova kruga sada se posipaju pepelom. Tako se poznati harvardski genetičar George Church, voditelj projekta “Harvard Human Genome” koji je financirao milijarder, ispričao javnosti zbog svojeg “lošeg rasuđivanja i nedovoljne svijesti” o Jeffreyju Epsteinu. U neugodnoj situaciji se našao i jedan od najpoznatijih znanstvenika današnjice, slavni harvardski psiholog Steven Pinker kada su američki mediji iskopali fotografiju na kojoj sjedi na ručku s Epsteinom i Lawrenceom Kraussom.

“Nemam nikakve veze s Epsteinom i nisam uzeo nikakva sredstva od njega. Naši se krugovi povremeno preklapaju: 2002. godine moj gorljivi agent pozvao me da se pridružim grupi govornika TED-a s Istočne obale. Epstein je tada odletio u Kaliforniju. Zatim me je 2014. godine Krauss posjeo pokraj njega na ručku i netko je to fotografirao”, pojasnio je Pinker.

U svakom slučaju, enigma “znanstvenog kruga” Jeffreyja Epsteina, u koji neki američki mediji ubrajaju i Zagrepčanina Borisa Nikolića, bivšeg savjetnika Billa Gatesa, još nije odgonetnuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:45