HUMANITARNA POMOĆ

Donatori obećali 1,1 mlrd. dolara za Afganistan: ‘Iskoristite to kao polugu pritiska na talibane‘

- Najbolji način je iskoristiti humanitarnu pomoć za provedbu prava, rekao je Glavni tajnik UN-a
Život u Afganistanu
 Hoshang Hashimi/AFP

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je ponedjeljak donatore koji su obećali 1,1 milijardi dolara za Afganistan da se humanitarnom pomoći posluže kao polugom pritiska na talibane da poštuju ljudska prava.

"Ako želimo unaprijediti prava afganistanskog naroda, najbolji način je napredovati s humanitarnom pomoći, razgovarati s talibanima i iskoristiti humanitarnu pomoć za provedbu prava", objasnio je.

Takva strategija mogla bi očuvati stečevine 20 proteklih godina, rekao je glavni tajnik na konferenciji za novinare u Ženevi na rubu ministarskog sastanka za Afganistan koji je na rubu propasti i gladi, zbog rata, vremenskih nepogoda, bijega stanovništva otkako su se talibani vratili na vlast, a međunarodne snage povukle.

"Ne treba se zavaravati. Nećemo pokušati pretvoriti Afganistan u Švedsku ili Švicarsku, no znamo da postoji određen broj elementarnih prava koje apsolutno treba poštovati", rekao je Guterres.

To se posebno odnosi na prava žena koje talibani čini se pokušavaju nagristi, unatoč obećanjima.

"Ova je konferencija potpuno ispunila moja očekivanja u pogledu solidarnosti s narodom Afganistana", rekao je Guterres koji je konferenciju sazvao jer „afganistanskom narodu potreban konop za spašavanje“. Sastanku je uživo prisustvovalo više od 40 ministara.

Bila je to prva donatorska konferencija otkad su talibani u kolovozu preuzeli vlast u Afganistanu. Mnoge države su u ponedjeljak u Ženevi dale do znanja da neće uvjetovati kratkoročnu humanitarnu pomoć, no da će daljnja suradnja s talibanima ovisiti o njihovom tretmanu humanitarnih radnika, žena, djece i manjina.

„Mislim da je to nešto što daje međunarodnoj zajednici daje utjecaj“, kazao je glavni tajnik UN-a.

On nije mogao reći koliko će novca biti usmjereno u UN-ov proračun za hitna stanja idućih mjeseci, a koliko će biti raspoređeno u drugim fazama i oblicima.

UN procjenjuje da je Afganistanu do kraja godine potrebno više od 600 milijuna dolara kako bi se izbjegla glad stanovništva i kolaps javnih usluga.

Nestašica hrane drastično se pogoršala otkad su talibani preuzeli vlast, piše agencija dpa.

„Svijet bi trebao surađivati s nama“, rekao je glasnogovornik talibana Zabihula Mudžahid.

„U državi je održana sigurnost, a ljudi su u ekonomskim poteškoćama: nedostaje hrane i lijekova“, dodao je.

UN procjenjuje da 93 posto afganistanskih kućanstava nema dovoljno hrane. Humanitarna pomoć bit će usmjerena i na održavanje javnih usluga pred kolapsom, poput zdravstva i pristupa pitkoj vodi.

Financirat će se i zaštitne mjere za djecu i žene, skloništa i škole. Humanitarni radnici dobit će sredstva za pomoć više od 3,5 milijuna izbjeglica unutar države i 2 milijuna njih koji su izbjegli u susjedne zemlje.

"Riječi nisu dovoljne"

SAD je od talibana zatražio pismene garancije u zamjenu za humanitarnu pomoć, rekla je američka veleposlanica u UN-u Linda Thomas-Greenfield.

„Riječi nisu dovoljne. Moramo vidjeti djelovanje“, upozorila je, dodavši da su u pitanju prava humanitarnih organizacija, žena i manjina.

„Humanitarne organizacije ne mogu raditi svoj posao ako talibani neće poštivati osnovne obveze i humanitarne principe“, dodala je Thomas-Greenfield koja je na konferenciji sudjelovala virtualno. Najavila je američku pomoć od 64 milijuna dolara.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da želi dodatno povećanje izdvajanja za Afganistance.

„Njemačka je već povećala svoju humanitarnu pomoć Afganistanu i regiji za 100 milijuna eura“, rekao je na konferenciji.

„Planiramo dati još 500 milijuna eura za podršku Afganistanu i susjednim državama“, rekao je Maas, a prenosi dpa.

Francuska će pomoći sa 100 milijuna eura hitne pomoći, najavio je u Ženevi ministar vanjskih poslova te zemlje Jean-Yves Le Drian.

Sjedinjene Države obećale su pomoći sa 64 milijuna dolara, prenosi agencija France presse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 14:07