EKSPLOZIVNI MEMORANDUM

Dopis američkog generala podigao buru: ‘Uskoro ćemo biti u ratu s Kinom. Pripremite se‘

‘Nadam se da sam u krivu. Ali sve u meni govori da ću se boriti‘

Borbeni avion F/A-18E Super Hornet pri polijetanju s nosača aviona Nimitz klase

 Mc2 David Rowe/u.s Navy/Zuma Press/Profimedia/Mc2 David Rowe/u.s Navy/zuma Press/profimedia

General američkih zračnih snaga predviđa da će SAD već 2025. godine biti u ratu s Kinom!

Jedan od najviši vojnih zapovjednika, na čijoj uniformi ponosno stoje četiri generalske zvijezde, svojim je časnicima, piše NBC News, jučer poslao dopis u kojim ih obavještava kako predviđa početak rata s Kinom kroz iduće dvije godine. Upozorava ih da se ozbiljno pripreme za vojni sukob s drugom najjačom svjetskom vojnom silom.

- Nadam se da sam u krivu. Ali sve u meni govori da ću se boriti 2025. godine - poručio je svojim časnicima general Mike Minihan, pod čijim je zapovijedništvom sila od skoro 50 tisuća vojnika i 500 zrakoplova. U svom dopisu general Minihan piše kako će iduće godine i Tajvan i SAD imati predsjedničke izbore, što će kineskom vođi Xi Jinpingu otvoriti priliku za napad na Tajvan.

Memorandum je upućen svim zapovjednicima u Zapovjedništvu zračne mobilnosti i drugim operativnim zapovjednicima zračnih snaga. Svima je naređeno da do 28. veljače izvijeste generala Minihana o svim naporima koje su učinili u pripremi za borbu protiv Kine.

Također, general im savjetuje da prihvate određeni rizik u pripremama i vježbama za mogući sukob s Kinom. Nakon što je u medijima objavljen sadržaj njegova dopisa, dužnosnik američkog Ministarstva obrane rekao je kako Minihanovi komentari "ne predstavljaju stav ministarstva o Kini".

Šef odjela za odnose s javnošću u Ministarstvu obrane, general Patrick Ryder, poručio je kako "strategija nacionalne obrane jasno pokazuje da je Kina glavni izazov za Ministarstvo obrane".

- Naš fokus ostaje da skupa sa saveznicima i partnerima radimo na očuvanju mirnog, slobodnog i otvorene indo-pacifičke regije - rekao je Ryder.

NBC News podsjeća kako je još u ožujku 2021. godine Philip Davidson, tadašnji zapovjednik američkog Indo-pacifičkog zapovjedništva, na saslušanju pred Odborom za oružane snage u Senatu rekao da je "Tajvan očito jedna od kineskih ambicija".

- Mislim da će se prijetnja manifestirati do kraja desetljeća. Zapravo, u sljedećih šest godina - rekao je Davidson.

Nedavno je i ministar obrane Lloyd Austin, odgovarajući na pitanje je li kineska invazija na Tajvan neizbježna, poručio: "Ono što vidimo u zadnje vrijeme je vrlo provokativno ponašanje od strane kineskih snaga".

- Ali znači li to da je invazija neizbježna? Ozbiljno sumnjam u to - poručio je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:53