ZAPISI STARI 30 GODINA

DOSAD NEPOZNATI DNEVNICI OTKRIVAJU ISTINU O JAPANSKOM CARU Hirohitu je bilo mučno od rata: 'Nema smisla živjeti dulje...'

Hirohito, snimljen 12. travnja 1986.
 REUTERS

Japanski car Hirohito, koji je bio vrhovni vođa u vrijeme Drugog svjetskog rata, posljednjih je godina života smatrao da ‘nema smisla živjeti’, pokazuju nedavno objavljeni dnevnici koje je pisao viši dvorski službenik Shinobu Kobayashi. Hirohito se bojao da nastavlja privlačiti osjećaj kolektivne krivnje na svoju zemlju zbog upletenosti u Drugi svjetski rat.

Kobayashi navodi da je Hirohitu bilo mučno od Rata na Pacifiku. ‘Nema smisla živjeti dulje ako moram smanjiti radne sate. To bi samo povećalo šanse da vidim ili čujem nešto oko čega ću brinuti’, stoji u dnevničkom zapisu od 7. travnja 1987. Odlomke dnevnika objavila je novinska agencija Kyodo, piše Guardian.

Hirohito je umro dvije godine kasnije sa 87 godina, i to nakon 62 godine na tronu. Njegov komentar odnosi se na pokušaje Uprave japanskog carskog dvora koji je htio smanjiti obaveze ostarjelom Hirohitu, posebno nakon smrti njegovog brata princa Takamatsua.

‘Doživio sam smrti svog brata i rođaka i govorili su mi da sam odgovoran za rat’, rekao je Hirohito.

Kobayashi je pokušao na neki način utješiti cara. ‘Uzevši u obzir kako je zemlja danas razvijena i kako se razvila u poslijeratnoj obnovi, to je samo jedna stranica u povijesti. Ne morate brinuti ni za što’, rekao mu je Kobayashi, stoji u dnevniku.

Ocjenjivanje Hirohitove upletenosti u Drugi svjetski rat u Japanu je izrazito osjetljiva tema. Neki smatraju da je odgovoran za ulogu Japana u Ratu na Pacifiku, a drugi smatraju da nije imao nikakvog utjecaja na ratnu vladu.

Nedavno objavljeni dokumenti sugeriraju da je Hirohito podržavao napad na Pearl Harbor. U dopisu pomoćnika tadašnjeg premijera Hidekija Tojoa, Tojo je rekao da se Hirohito činio ‘smiren i nimalo potresen’ kad su ga izvijestili nekoliko sati prije napada 7. prosinca 1941.

Neki drugi izvori govore da je Hirohito ranije upozoravao da će napad na SAD biti autodestruktivan.

Unatoč nastojanjima da se Hirohitu sudi kao ratnom zločincu, američke su mu vlasti dopustile da ostane na funkciji, smatrajući da će biti korisniji kao simbol ujedinjenja kad je Japan nakon rata uveo demokraciju.

Dnevnički su zapisi objavljeni nakon što će Hirohitov sin, car Akihito, postati prvi japanski monarh koji je abdicirao u posljednjih 200 godina. Akihito je postao jako popularan nakon što je naslijedio oca, koristeći svoj položaj za promociju pomirenja s nekadašnjim žrtvama japanske agresije u ratu. Ranije ovaj mjesec izrazio je ‘duboko žaljenje’ zbog uloge koju je Japan imao u Drugom svjetskom ratu.

Konzervativni japanski premijer Shinzo Abe želi izmijeniti ‘pacifistički’ ustav iz 1945., prema kojem poraženi Japan ne smije imati vojsku i ne smije koristiti silu kao način rješavanja međunarodnih sporova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:50