AMERIKA U ŠOKU

Dosad neviđena snimka kaosa u Kapitolu baca novo svjetlo na šamana čije su slike obišle svijet: ‘Što radi policija?!‘

Nova snimka prikazuje policajce kako u korak prate Jacoba Chansleyja dok luta hodnicima Kapitola

Šaman QAnona, prizori iz Kapitola

 /Profimedia/ Screenshot Twitter

Objavljena je dosad neviđena snimka nadzornih kamera iz zgrade Kapitola u Washingtonu koja prikazuje dva policajca kako prate Jacoba Chansleyja, tzv. šamana pokreta QAnon, jedne od najistaknutijih ličnosti prosvjeda 6. siječnja 2021. godine.

Snimka je emitirana u emisiji Tuckera Carlsona na Fox Newsu u ponedjeljak navečer i prikazuje policajce kako u korak prate Chansleyja dok luta hodnicima Kapitola, golih prsa i obojenog lica s raskošnom krznenom kapom koja ima vikinške rogove.

- Gotovo svaki trenutak njegova boravka u Kapitolu je snimljen, rekao je Carlson, kojemu je predsjednik Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Kevin McCarthy odobrio uvid u 40.000 sati nadzornih snimaka iz Kapitola toga dana koje javnost nikada nije vidjela.

Snimke pokazuju da policija Kapitola niti u jednom trenutku nije zaustavila Jacoba Chansleyja, pomogli su mu. Bili su njegovi turistički vodiči, rekao je.

Policajci i šaman su snimljeni kako prolaze pokraj sedmero drugih policajaca koji se motaju ispred dvorane Senata, koji su ga jedva pogledali.

Zatim su ga ispratili do nekoliko ulaza u dvoranu, ali su, čini se, bili zaključani. Na kraju mu pomažu otvoriti vrata i on ulazi unutra.

Veteran mornarice iz Arizone postao je jedan od simbola krvavog upada pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u središte američke demokracije. Trenutačno služi 41 mjesec zatvorske kazne zbog uloge u smrtonosnim događajima.

Iz policije Kapitola su priopćili da je jedan od policajaca koji su bili sa šamanom izjavio da je pokušao smiriti situaciju. To ne objašnjava zašto je nenaoružani Chansley uspio proći pokraj još sedam policajaca, a da nije bio uhićen.

- Nitko ga nije čak ni pokušao usporiti, komentirao je Carlson.

Samoproglašeni šaman nakon nereda je postao zvijezda na internetu. Fotografije koje ga prikazuju kako viče unutar zgrade Kapitola postale su ubrzo prepoznatljivi sinonim za nezapamćene nerede u Kapitolu čiji je cilj bio pokušaj poništavanja izbornih rezultata.

Chansley je istražiteljima FBI-ja izjavio da je došao u Washington iz Arizone na poziv Donalda Trumpa i da je sve radio po njegovom nalogu.

Nakon pobune, Chansley je veliku medijsku pažnju dobio i zbog svojih zahtjeva da mu se u zatvoru poslužuje isključivo hrana organskog porijekla. Započeo je štrajk glađu, a njegovom zahtjevu je udovoljeno. Sud je naredio djelatnicima zatvora da mu osiguraju organske namirnice u skladu sa šamanizmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:23