70. GODINA NA TRONU

Dosad nezabilježeno slavlje u povijesti Britanije: Kraj kraljice nisu bili princ Andrew, kao ni Harry i Meghan...

Svečanosti prvog dana započele su u četvrtak spektakularnom paradom u središtu Londona
 AFP

"Hvala vam svima", napisala je kraljica Elizabeta II. u svom pismu javnosti i tako u četvrtak ujutro započela veliko, četverodnevno slavlje, dosad nezabilježeno u povijesti Velike Britanije.

London je, naime, već danima pod opsadom građana, turista, policije i dužnosnika koji su došli kako bi s njom na ulicama uživo proslavili 70. godina vladavine na britanskom tronu. Procjenjuje se da će i milijuni diljem svijeta pratiti taj platinasti jubilej, a Elizabeta II. (96), iako lošijeg zdravlja u posljednje vrijeme, bila je inspirirana u svom jutarnjem pisanom obraćanju javnosti.

image

Vojvotkinja Kate s djecom na balkonu Buckinghamske palače

Matt Dunham/Afp
image

Princeza Beatrice i princ George, princeza Charlotte i princ Louis

Matt Dunham/Afp
image

Princ George, princeza Charlotte i princ Louis

Matt Dunham/Afp
image

Vojvotkinja Kate i vojvotkinja Camilla

Matt Dunham/Afp
image

Kraljica Elizabeta II. i princ Edward

Jonathan Brady/Afp

"Nastavlja me inspirirati dobra volja koja mi je pokazana te se nadam da će naredni dani pružiti priliku da se osvrnemo na sve što je postignuto u zadnjih 70 godina, dok na budućnost gledamo s pouzdanjem i entuzijazmom", istaknula je.

Zbog poteškoća u kretanju na sebe su dio protokola preuzeli njen sin Charles (73) i njen najstariji unuk, princ William (39). Zanimljivo, uz kraljicu se na balkonu Buckinghamske palače nisu pojavili princ Harry i njegova supruga Meghan Markle, s kojima kraljevska obitelj već dulje ima hladan odnos, ni 62-godišnji princ Andrew, koji je u veljači postigao nagodbu u slučaju kojim je optužen da je seksualno zlostavljao maloljetnicu.

Svečanosti prvog dana započele su u četvrtak spektakularnom paradom u središtu Londona, a kraljica je s balkona pozdravila oko 1.500 vojnika koji su sudjelovali u paradi.

Četvrtak nije bio samo početak jubileja, nego i 69. godišnjica krunidbe Elizabete, koja je kraljica postala nakon smrti oca Georgea VI. u veljači 1952. godine.

image
Adrian Dennis/Afp
image
Paul Ellis/Afp
image
Paul Ellis/Afp
image
Paul Ellis/Afp
image
Aaron Chown/Afp

Britanski mediji opsesivno su iz minute u minutu pratili svečanosti i tako zabilježili niz detalja. Kraljica je ujutro po Harryja i Meghan poslala vlastiti automobil i očekuje se da će prvi put upoznati svoju praunuku, njihovu kćer Lilibet, što bi moglo značiti da je na vidiku velika pomirba. Na ulicama Londona se također prvi put nakon 20 godina pojavila zlatna kočija teška četiri tone u kojoj se 2002. godine kraljica vozila posljednji put jer je slavila 50 godina vlasti.

Svi s nestrpljenjem iščekuju prvi susret braće Williama i Harryja koji su u zategnutim odnosima te koncert na kojem će nastupiti Queen, Alicia Keys i Diana Ross, a ovim povodom odlikovano je i 1.100 ljudi, među kojima i glumac Damian Lewis, pisac Ian Rankin i bivša prva ministrica Sjeverne Irske Arlene Foster.

image

Princ George, princ Louis i princeza Charlotte

Ben Stansall/Afp
image

Vojvotkinja Camilla i vojvotkinja Kate

Adrian Dennis/Afp
image

Princeza Charlotte i princ George

Adrian Dennis/Afp
image

Vojvotkinja Kate

Chris Jackson/Afp
image
Ben Stansall/Afp
image
Ben Stansall/Afp

Ankete pokazuju da je Elizabeta i dalje vrlo popularna među Britancima. Jedno istraživanje, provedeno ovaj tjedan, pokazuje da njih osamdeset posto ima pozitivno mišljenje o njoj, a tri četvrtine smatraju da dobro obavlja svoje dužnosti.

U petak će se održati misa zahvalnica u katedrali svetog Petra, a u subotu će kraljevska obitelj prisustvovati utrci konja Epsom Derby.

image

Kraljica Elizabeta II.

Jonathan Brady/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:54